στατιστικη διαγραμμα

FAO: Πτώση στις τιμές των δημητριακών – Άνοδος σε φυτικά έλαια και χοιρινό κρέας

Η απότομη πτώση στις τιμές των δημητριακών (σιτάρι, καλαμπόκι) και της ζάχαρης οδήγησαν κατά κύριο λόγο στην πτώση των τιμών στα τρόφιμα παγκοσμίως τον Αύγουστο, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών του FAO στα σιτηρά  μειώθηκε κατά 6,4% σε σχέση με τον Ιούλιο, με σημαντική πτώση στη τιμή του αραβόσιτου λόγω της πρόβλεψης για αυξημένη παραγωγή στις ΗΠΑ, τον μεγαλύτερο παραγωγό και εξαγωγέα αραβοσίτου στον κόσμο.

Η εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO

Πτώση σημειώθηκε και στη τιμή σιταριού λόγω κυρίως των άφθονων ποσοτήτων για εξαγωγές ενώ οι τιμές στο ρύζι παρέμειναν σχεδόν σταθερές. Μείωση σημείωσε ο δείκτης τιμών ζάχαρης κατά 4,0%.

Αύξηση τιμών σε φοινικέλαιο και σόγια

Αντίθετα, ο δείκτης φυτικών ελαίων αυξήθηκε κατά 5,9% τον Αύγουστο, φθάνοντας σε υψηλά επίπεδα 11 μηνών λόγω της ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης για εισαγωγές φοινικέλαιου καθώς και τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες σε περιοχές της Ινδονησίας. Αύξηση επίσης σημειώθηκε στις τιμές σόγιας.

Η εξέλιξη των Δεικτών Τιμών σε βασικά γεωργικά προϊόντα

Αύξηση τιμών εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης

Ανοδική παραμένει η πορεία στις τιμές του κρέατος με τον δείκτη τιμών να σημειώνει αύξηση 12,3% από την αρχή του έτους. Η αύξηση οφείλεται στις υψηλές τιμές χοιρινού κρέατος εξαιτίας της έντονης ζήτησης για εισαγωγές από Κίνα, όπου η αφρικανική πανώλη των χοίρων έχει περιορίσει την εγχώρια παραγωγή.