μελιτζαζζ

Φεστιβάλ Μελιτζάzz: Ένα από τα εκλεκτά φεστιβάλ της Ευρώπης

1 – 5 Ιουλίου 2015 – Ένα πολύ πρωτότυπο και ενδιαφέρον φεστιβάλ ξεκινάει στο Λεωνίδιο, για να προωθήσει μια ελληνική… νοστιμιά. Την γλυκιά τσακώνικη μελιτζάνα.

Το πρώτο πενθήμερο του Ιουλίου στην πρωτεύουσας της Τσακωνιάς, το Λεωνίδιο, θα πραγματοποιηθεί για 10η χρονιά το «φεστιβάλ Μελιτζάzz», που διοργανώνει ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Πάρνωνα.

Διατηρώντας το ιδιαίτερο προφίλ του, το ύφος, τη θεματική και πολυεθνική προσέγγισή του, το φεστιβάλ στοχεύει στην ανάδειξη της ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας του Λεωνιδίου και της Τσακωνιάς, με την ακόμα ζωντανή αρχαία δωρική και ελληνική παράδοση, την τσακώνικη διάλεκτο, τον χορό και το τραγούδι και βέβαια την εξωστρέφεια της τσακώνικης μελιτζάνας.

Στα θεματικά «ταξίδια πολιτισμού» του φεστιβάλ, φιλοξενούνται κάθε χρόνο διαφορετικοί τόποι, φέρνοντας στο Λεωνίδιο στοιχεία του πολιτισμού και της γαστρονομίας τους. Μουσική, χορός, γεύσεις, κινηματογράφος, φωτογραφία, ζωγραφική, μαθήματα και διάφορες δραστηριότητες, όλα μαζί αναμιγνύονται με τα στοιχεία του ντόπιου πολιτισμού, την πολύτιμη τσακώνικη παράδοση και τις γεύσεις της περίφημης γλυκιάς σαν μέλι, τσακώνικης μελιτζάνας Λεωνιδίου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, στοχεύοντας στην ανάδειξή της.

Καλλιτέχνες και βραβευμένοι chef μεταφέρουν την ατμόσφαιρα των τόπων τους, συνεισφέροντας στη γιορτή με μουσική, χορό, πολιτισμό και γεύσεις με πολύ ιδιαίτερη jazz αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο η τσακώνικη μελιτζάνα, είτε μαγειρεμένη, είτε ως γλυκό, στο μοναδικό μουσικογαστρονομικό φεστιβάλ.

Το μελιτζάzz με υψηλού επιπέδου διοργάνωση, είναι ένας από τους πιο σημαντικούς θεσμούς της Πελοποννήσου. Παραμένει ένα θεματικό φεστιβάλ που εξερευνά πολιτισμούς και γεύσεις από διάφορες περιοχές του κόσμου, μέσα στα σοκάκια του Λεωνιδίου και αποτελεί ευκαιρία απόδρασης, για να γνωρίσει κανείς την Τσακωνιά και τα προϊόντα της.

Το EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, μια πρωτοβουλία του EFA – European Festivals Association, επέλεξε και ενέταξε το Μελιτζάzz στον κατάλογο των πιο εκλεκτών Ευρωπαϊκών φεστιβάλ και των πρεσβευτών του EFFE, στην πρώτη γενιά του πιλοτικού αυτού project.