1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου στη Βέροια

27 έως 29 Μαΐου 2016 – Ο Τουριστικός Όμιλος Βέροιας και η Κοινοπραξία Ομάδων Παραγωγών Συνεταιρισμών Ν.Ημαθίας διοργανώνουν το 1ο Φεστιβάλ Ροδάκινου που θα πραγματοποιηθεί στη Βέροια από 27 έως 29 Μαΐου 2016. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Ημαθίας, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και περιλαμβάνουν:

1.      1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο (Ξενοδοχείο «Αιγές Μέλαθρον»)

2.      Εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά  (Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας)

3.      Γιορτή Γαστρονομίας με καταξιωμένους σεφ (Πάρκο Εληάς)

4.      Παράλληλες εκδηλώσεις

Αναλυτικά:

1ο Διεθνές Συνέδριο για το Ροδάκινο – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

1η μέρα – Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

17:30     Υποδοχή συνέδρων – Εγγραφές

18:00     Χαιρετισμοί

1η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Φυτοπροστασία: Εχθροί της ροδακινιάς και αντιμετώπισή τους

19:00     “Φαιά σήψη στη ροδακινιά: Παθογόνα αίτια, επιδημιολογία και αντιμετώπιση”, Γιώργος Καραογλανίδης – Επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.

19:20     “Τα έντομα που προσβάλλουν τη ροδακινιά και η αντιμετώπισή τους“, Δημήτρης Κωβαίος – Καθηγητής Α.Π.Θ.

19:40     “Ολοκληρωμένες Λύσεις Φυτοπροστασίας στο Ροδάκινο από την Bayer”, Μάνος Χαρκιολάκης – Bayer Crop Science

20:00     Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

2η μέρα – Σάββατο 28 Μαΐου 2016

2η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Δενδροκομία: Τελευταίες εξελίξεις στην καλλιέργεια της Ροδακινιάς

09:20     “Αραίωμα ροδακινιάς: Πρόκληση για  την  μηχανοποίηση  της καλλιέργειας”, Μιλτιάδης Βασιλακάκης – Ομότιμος Καθηγητής Α.Π.Θ.

09:40     “Μερικές καινοτομίες στην καλλιέργεια των νωπών ροδάκινων/νεκταρινιών”, Γεώργιος Νάνος – Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

10:00     “Εγκλιματισμός ποικιλιών ροδακινιάς στις εδαφοκλιματικές συνθήκες του νομού Ημαθίας, με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα καρπού“, Dr. Παυλίνα Δρογούδη – Αναπληρώτρια Ερευνήτρια – ΕΛΓΟ “ΔΗΜΗΤΡΑ“

10:20     “Νέα συστήματα διαμόρφωσης και καινοτομίες στην παραγωγή ροδάκινου“, Davide Neri – Καθηγητής Πολυτεχνείου Ανκόνα, διευθυντής National Fruit Research Centre (CRA-FRU) Ρώμης

11:00     “Ποιότητα ροδακίνων: Προβλήματα και Προοπτικές διαχείρισης“, Μολασιώτης Αθανάσιος – Επίκουρος Καθηγητής Α.Π.Θ.

11:20     “Θρέψη ροδακινιάς: Ο ρόλος των κύριων θρεπτικών στοιχείων”, Javier Jovellar – Crop Nutrition / BU Europe / Region Mediterranean).

11:40     Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

3η ΣΥΝΕΔΡΙΑ Αγορά: Το ροδάκινο στις αγορές του κόσμου

12:20     “Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων: Ενδυνάμωση της εξωστρέφειας“, Κούρεντα Ευαγγελία, προϊστάμενη διεύθυνσης αγροτικής πολιτικής, διεθνών σχέσεων και προώθησης προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

12:40     “Οι αγορές της Μέσης Ανατολής και της Αιγύπτου για τα ελληνικά ροδάκινα και φρούτα“, Mohamed Rostom – CEO Marco Egypt, μέλος Δ.Σ. Επιμελητηρίου Αλεξάνδρειας Αιγύπτου, Γενικός Γραμματέας Εισαγωγέων Ένωσης Επιμελητηρίων Αιγύπτου, μέλος Δ.Σ. Περιφερειακής Επιτροπή Τουρισμού Αλεξάνδρειας Αιγύπτου

13:00     “Ομάδες παραγωγών – Οργανώσεις παραγωγών“, Μακρή Αναστασία – στέλεχος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

13:20     “Συστήματα ποιότητας: προστιθέμενη αξία στο ροδάκινο“, Στεργίου Γιάννης – εμπορικός διευθυντής NOVACERT

13:40     Ερωτήσεις – Συμπεράσματα

 

Εργαστήρια για παιδιά στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Βέροιας

Σάββατο 28 Μαΐου, 10.00-11.30

Η διαχρονική αξία του ροδάκινου στην τέχνη, στη διατροφή και στη ζωή μας

Μαθαίνουμε τα οφέλη των φρούτων και κυρίως του ροδάκινου στην υγεία μας. Από τους κλασικούς χρόνους μέχρι σήμερα εμπνεόμαστε από αριστοτέχνες  διαχρονικούς καλλιτέχνες και φτιάχνουμε τις δικές μας εικαστικές δημιουργίες με θέμα το ροδάκινο. θα λερωθούμε, θα φανταστούμε και τελικά θα δημιουργήσουμε το δικό μας μοναδικό έργο. Με τη ζωγράφο-διακοσμήτρια Βασιλική Σιδηροπούλου-Καραμήτσου. Για παιδιά 7-12 ετών. Με προεγγραφή. Στα Μαγικά Κουτιά της Βιβλιοθήκης.

Σάββατο 28 Μαΐου, 11.30-12.30

Peach party στην αυλή!!!

Ελάτε να γνωρίσουμε, να μυρίσουμε και να γευτούμε το φρούτο του καλοκαιριού και να φτιάξουμε υπέροχες φρουτοσαλάτες. Για παιδιά 6-12 ετών. Με προεγγραφή. Στον κήπο της Βιβλιοθήκης μας.

Ο αριθμός των θέσεων για τις δημιουργικές δραστηριότητες είναι περιορισμένος. Δηλώσεις συμμετοχής από τη Δευτέρα 23 Μαΐου στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας, Έλλης 8 ή στο τηλ. 2331024494, www.libver.gr

Ξενάγηση στη Βέροια

Σάββατο 28 Μαΐου, 18:00

Μαθαίνουμε την πόλη μας

Ξενάγηση στη Βέροια παρέα με το veria-volta.gr. Περπάτημα στο χρόνο σε μία από τις 10 ομορφότερες ελληνικές πόλεις, (σύμφωνα με την έγκριτη Ευρωπαϊκή ιστοσελίδα CULTURETRIP) που σας περιμένει όλες τις εποχές του έτους με μία ξεχωριστή πρόταση περιήγησης και ξεκούρασης.

Ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη Γραμματεία του Συνεδρίου ή στο toverias@gmail.com.

Γιορτή Γαστρονομίας

Κυριακή 29 Μαΐου, 11.00-14.00

Την Κυριακή έχουμε γιορτή!

Το πάρκο Εληάς μεταμορφώνεται σε μια ανοιχτή κουζίνα (pop-up-kitchen) και μαγειρεύουμε gourmet συνταγές με ροδάκινο. Κοντά μας για να μοιραστεί τις δημιουργικές εμπνεύσεις του, ο καταξιωμένος σεφ Άρης Τσανακλίδης! Στην εκδήλωση συμμετέχει διατροφολόγος, καθώς και το ΔΙΕΚ Βέροιας με τις γευστικές προτάσεις των σπουδαστών του τμήματος μαγειρικής. Θα σερβίρεται δωρεάν παγωμένη γρανίτα ροδάκινο, ενώ από ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα διανεμηθούν ποσότητες φρέσκου ροδάκινου και κομπόστας.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 6942055079 (Πατσίκας Ζήσης) και 6947814704 (Πιλιτσίδου Γιάννα)