Φυτικές πρωτεΐνες: Μεγάλη ζήτηση αλλά χαμηλά ποσοστά αυτάρκειας στην Ε.Ε.

Η ευρωπαϊκή παραγωγή φυτικών πρωτεϊνών δεν επαρκεί για να καλύψει τη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση για ζωοτροφές και τρόφιμα υψηλής αξίας στην Ε.Ε.

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην Ευρωπαϊκή Ένωση καταγράφει τη μεγάλη ζήτηση των προϊόντων αυτών στην Ευρώπη (27 εκατ. τόνους περίπου ακατέργαστων πρωτεϊνών το διάστημα 2016 – 2017). Το ποσοστό αυτάρκειας της Ε.Ε. ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την καλλιέργεια, για παράδειγμα για τους σπόρους ελαιοκράμβης ανέρχεται στο 79% ενώ μόλις στο 5% για τη σόγια.

Το αποτέλεσμα είναι η ΕΕ να εισάγει ετησίως περίπου 17 εκατ. τόνους ακατέργαστων φυτικών πρωτεϊνών εκ των οποίων οι 13 εκατ. τόνοι έχουν ως βάση τη σόγια.

Η καλλιέργεια σόγιας στην ΕΕ έχει διπλασιαστεί σε σχεδόν ένα εκατ. εκτάρια αφότου ξεκίνησε η μεταρρύθμιση της ΚΓΠ το 2013. Ομοίως, η παραγωγή οσπρίων (μπιζέλια, κουκιά, φακές, ρεβίθια) έχει σχεδόν τριπλασιαστεί στην ΕΕ από το 2013.

Ο τομέας των ζωοτροφών απορροφά το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής (93%). Ωστόσο, η αγορά τροφίμων παρουσιάζει διψήφιο αριθμό αύξησης όσον αφορά τις φυτικές πρωτεΐνες, εξ αιτίας της ζήτησης για είδη διατροφής εναλλακτικά του κρέατος και των γαλακτοκομικών.

Η έκθεση της Ε.Ε. επανεξετάζει την κατάσταση όσον αφορά την προσφορά και τη ζήτηση φυτικών πρωτεϊνών (όπως σπόρων ελαιοκράμβης, λιναρόσπορου, φακής) στην ΕΕ και διερευνά τρόπους για την περαιτέρω ανάπτυξη της παραγωγής τους με οικονομικό και περιβαλλοντικά ορθό τρόπο.

Χορτοφαγικές πηγές πρωτεϊνών

Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε ευρύ φάσμα τροφίμων. Χορτοφαγικές πηγές πρωτεϊνών είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα φρούτα. Τα όσπρια έχουν περισσότερα αμινοξέα και είναι πιο πλήρεις πηγές πρωτεϊνών από τα σιτηρά ολικής αλέσεως και τα δημητριακά.

Παραδείγματα χορτοφαγικών τροφίμων με περιεκτικότητες σε πρωτεΐνες μεγαλύτερες από 7% είναι: η σόγια, οι φακές, τα κοινά φασόλια, τα άσπρα φασόλια, τα ρεβίθια, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα φασόλια γίγαντες, τα μπιζέλια περιστεριού, τα λούπινα, τα φτερωτά φασόλια, τα αμύγδαλα, τα καρύδια Βραζιλίας, τα κάσιους, τα πεκάν, τα καρύδια, οι βαμβακόσποροι, οι κολοκυθόσποροι, το κανναβούρι, το σουσάμι και οι ηλιόσποροι. (wikipedia)