μελισσα

Γαλλία: Η χειρότερη συγκομιδή μελιού εδώ και μισό αιώνα

Ο ασυνήθιστα ψυχρός και υγρός καιρός εμπόδισε τις μέλισσες να παράγουν μέλι και οι Γάλλοι μελισσοκόμοι αναμένουν τη χειρότερη συγκομιδή τους εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση των Γάλλων μελισσοκόμων UNAF η συγκομιδή μελιού για το 2021 θα ανέλθει σε 7.000 έως 9.000 τόνους, δηλαδή περίπου το ένα τρίτο της συγκομιδής του 2020.

«Αυτή θα είναι η χειρότερη συγκομιδή στην ιστορία της οργάνωσής μας, η χειρότερη εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια», δήλωσε ο πρόεδρος της UNAF Christian Pons.

Ο Pons δήλωσε ότι οι μελισσοκόμοι σε όλη την Ευρώπη έχουν πληγεί από τις κακές καιρικές συνθήκες και ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει διαρκή αντίκτυπο στην παραγωγή μελιού.

Λόγω του παγετού και των βροχών, δεν θα υπάρξει σχεδόν καθόλου μέλι ακακίας φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά, ενώ η παραγωγή μελιού από δεντρολίβανο, θυμάρι και ρείκι, καθώς και η συγκομιδή μελιού από καστανιά και ηλίανθο ήταν φτωχή έως σχεδόν μηδενική.

Οι συγκομιδές μελιού από δάση, βουνά και πεύκα ήταν επίσης απογοητευτικές, καθώς η περίοδος ανθοφορίας ήταν πολύ σύντομη και μόνο το μέλι λεβάντας στο μεσογειακό νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας παρήγαγε καλή συγκομιδή, δήλωσε η UNAF.

Η οργάνωση εκτιμά ότι η Γαλλία καταναλώνει περίπου 40.000 τόνους μελιού ετησίως και εισάγει περισσότερους από 30.000 τόνους. Ο όγκος των εξαγωγών φέτος θα είναι πολύ χαμηλός, ανέφερε.

“Σιγά-σιγά, η κλιματική αλλαγή πλήττει την επιχείρησή μας. Με αυτόν τον ρυθμό, θα υπάρχει όλο και λιγότερο γαλλικό μέλι”, δήλωσε.

Πηγή: The Guardian