χαλάζι

Γαλλία: Καταστροφές από χαλάζι σε 170.000 στρέμματα αμπελιών

Με μια μόνο καταιγίδα, περισσότερα από 100.000 στρέμματα καταστράφηκαν στο Μπορντό και το Κονιάκ. Το σενάριο επαναλαμβάνεται ίδιο με το 2013!” αναφέρει ο Bernard Farges, πρόεδρος της Ομοσπονδίας των μεγάλων κρασιών του Bordeaux. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, επλήγησαν 71.000 στρέμματα από τα οποία 34.000 στρέμματα καταστράφηκαν περισσότερο από 80%.

Δύο χαλαζοπτώσεις έπληξαν τη Gironde και την Charente στις 26 Μαΐου 2018, πιο καταστροφική ήταν η χαλαζόπτωση που έπληξε τα αμπέλια του Médoc (12.000 στρέμματα). Η κολοσσιαία ζημιά προκάλεσε έκπληξη στους οινοπαραγωγούς, στο βαθμό που ορισμένοι αρνήθηκαν να μιλήσουν, ενώ οι συνάδελφοί τους σε άλλες περιοχές έστειλαν μηνύματα υποστήριξης στα κοινωνικά δίκτυα.

Στο Cognac, επίσης χτυπήθηκαν από το χαλάζι. Καταστράφηκαν τρεις βασικές περιοχές: το νότιο μισό του Charente Maritime, του Borderie και του Rouillac.

Συνολικά, περισσότερα από 170.000 στρέμματα χτυπήθηκαν από το χαλάζι, δηλαδή μια περιοχή μεγαλύτερη από την περιοχή του Παρισιού.

Η κατάσταση επιδεινώνεται από την μικρή παραγωγή του περασμένου έτους λόγω παγετού που επιδεινώνει την κατάσταση. Για ορισμένες εταιρείες, είναι διπλός κίνδυνος: πάγος πέρυσι, χαλάζι φέτος. Το Cognac πλήττεται για τρία συναπτά έτη από κλιματικούς κινδύνους.

Η μόνη άμυνα είναι η ασφάλιση συγκομιδής που είχαν κάνει οι παραγωγοί, όμως πλέον υπάρχει ζήτημα προμήθειας του εμπορίου.

Το 2018 δείχνει για τις περιοχές αυτές άγριες διαθέσεις και είναι προφανές ότι βρισκόμαστε μπροστά στις μόνιμες πλέον επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.