ελαιολαδο

Γαλλία: Όλο και περισσότερες οι εισαγωγές βιολογικών προϊόντων – Η τιμή του βιολογικού ελαιολάδου

Η Γαλλία αποτελεί σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη αγορά βιολογικών προϊόντων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με τις πωλήσεις να αυξάνονται σχεδόν κατά 13% το 2017, και να διαμορφώνονται στα 8 δισ. ευρώ σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις.

Σύμφωνα με το βαρόμετρο AGENCE Bio, 7 στους 10 Γάλλους καταναλωτές καταναλώνουν τακτικά βιολογικά προϊόντα, δηλαδή τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Η αυξανόμενη επιτυχία των βιολογικών προϊόντων διατροφής στη Γαλλία έχει οδηγήσει σε αυξημένες εισαγωγές, καθώς οι αγρότες της χώρας δεν δύνανται να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Οργανισμού Εξαγωγικών Πιστώσεων της Γαλλίας Coface, από το 2016 η κατανάλωση βιολογικών προϊόντων στη Γαλλία αυξάνεται ταχύτερα από την προσφορά και η χώρα έχει αρχίσει να εισάγει ολοένα και μεγαλύτερες ποσότητες βιολογικών προϊόντων.

Ενδεικτικό των ανωτέρω είναι το γεγονός ότι κατά το περασμένο έτος, η Γαλλία εισήγαγε περισσότερα από το 50% των βιολογικών φρούτων, ποτών και ειδών παντοπωλείου, περισσότερο από το 25% των βιολογικών λαχανικών και λιγότερο από το 10% των βιολογικών γαλακτοκομικών προϊόντων που κατανάλωσε.

Από την άλλη πλευρά, η Γαλλία ήταν αυτάρκης στα βιολογικά αυγά, καθώς και στον βιολογικό οίνο, όπου οι εισαγωγές αντιπροσώπευαν μόλις το 1% της κατανάλωσης.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ανάλυση των πωλήσεων στα διάφορα δίκτυα διάθεσης βιολογικών προϊόντων. Τα σούπερ μάρκετ εμφανίζονται να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο πωλήσεων (42,3% το 2016), αλλά με φθίνοντα ρυθμό αύξησης, ενώ ιδιαίτερη δυναμική εμφανίζουν οι πωλήσεις των εξειδικευμένων καταστημάτων βιολογικών προϊόντων, στις οποίες αναλογούσε το 35% των συνολικών πωλήσεων βιολογικών προϊόντων το 2016.

Η τιμή του βιολογικού ελαιόλαδου

Ως αποτέλεσμα αυτής της ευρύτερης τάσης, η αγορά του βιολογικού ελαιόλαδου αναπτύσσεται ραγδαία κατέχοντας μερίδιο αγοράς 10,18% στον τομέα της ευρείας διανομής και πωλήσεις περί τα 10 εκατομμύρια λίτρα, σύμφωνα με την Διεπαγγελματική Ένωση Ελαιοπαραγωγών Γαλλίας.

Στη γαλλική αγορά οι τιμές των βιολογικών ελαιολάδων κυμαίνονται από 10 ευρώ έως και 40 ευρώ ανά λίτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές άνω των 20 ευρώ ανά λίτρο συνήθως αντιστοιχούν σε βιολογικό ελαιόλαδο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, το οποίο απευθύνεται στο πλέον απαιτητικό κοινό, υψηλού εισοδήματος.

Πηγή: Έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι