κρασι

Γερμανία: Κυρίαρχος ο λευκός οίνος

Αποτελεί την τέταρτη μεγαλύτερη αγορά οίνου στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία, με πολύ μεγάλη ποικιλία προϊόντων που καταφθάνουν από όλο τον κόσμο.

Η Γερμανία, σημαντική χώρα και η ίδια στην παραγωγή οίνου, καλύπτει πάνω από το 50% της συνολικής εγχώριας κατανάλωσης με τη δική της παραγωγή.

Από τους εισαγόμενους οίνους τη μερίδα του λέοντος κατέχουν σήμερα η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, που από κοινού καλύπτουν τα 4/5 των εισαγωγών και ακολουθούν προϊόντα προερχόμενα από περίπου 70 χώρες.

Κυρίαρχος ο λευκός οίνος

Σύμφωνα με στοιχεία του γραφείου Ο.Ε.Υ., από τα 102.900 συνολικά εκτάρια καλλιεργειών τα 68.400 αφορούν την παραγωγή λευκού κρασιού και τα 34.500 την παραγωγή κόκκινου. Οι εκτάσεις για αμπελοκαλλιέργειες στη Γερμανία αυξήθηκαν από το 1990 έως το 2017 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) από 95 σε 102 χιλιάδες εκτάρια, σημειώνοντας αύξηση 7,4%, κατατάσσοντας τη Γερμανία στη 14η θέση παγκοσμίως. 

Ο λευκός οίνος καλύπτει κατά μέσο όρο πάνω από τη μισή συνολική κατανάλωση οίνου στη Γερμανία, ο ερυθρός λίγο περισσότερο του 1/3 και ο ροζέ το υπόλοιπο 12%.

Η κυριότερη λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στη Γερμανία (στο 23,3% των εκτάσεων) είναι το Riesling. Η κυριότερη ερυθρή ποικιλία είναι η Spätburgunder, με τη χώρα να διαθέτει την τρίτη μεγαλύτερη έκταση στον κόσμο μετά τη Γαλλία και τις ΗΠΑ.

Εισαγωγές

Σύμφωνα με στοιχεία του 2018 η μεγαλύτερη προμηθεύτρια χώρα παραμένει παραδοσιακά η Ιταλία, με μερίδιο 35,9% επί του συνόλου των εισαγωγών. Ακολουθεί η Γαλλία με μερίδιο 26,5% και η Ισπανία με 16,2%. Οι τρεις αυτές χώρες καλύπτουν σχεδόν τα 4/5 των συνολικών εισαγωγών οίνου στη Γερμανία.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 11η θέση των εξαγωγέων, με ποσοστό που ανέρχεται σε 0,7%.