Γιατί πρέπει να προκηρυχθεί το αγροδασικό μέτρο 8.2 του ΠΑΑ

Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο

Να προκηρυχθεί έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό και να μη παραμείνει στο συρτάρι για ακόμα μία φορά, το Μέτρο 8.2 το οποίο αφορά τη φύτευση δένδρων από γεωργούς με σκοπό την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος και ενός συμπληρωματικού γεωργικού εισοδήματος ζητά το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο από το Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Το μέτρο εφόσον προβλεφθεί θα καλύπτει πέραν των δαπανών εγκατάστασης και τις δαπάνες συντήρησης των δένδρων, πρόβλεψη που δεν υπήρχε στην προηγούμενη περίοδο.

Αναλυτικά:

Στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 προβλέπεται η υλοποίηση του μέτρου 8.2 που περιλαμβάνει την εγκατάσταση γεωργοδασοκομικών (αγροδασικών) συστημάτων. Συγκεκριμένα προβλέπεται η παροχή οικονομικής ενίσχυσης μέχρι 80% των επιλέξιμων δαπανών για τη φυτεία ορισμένων δένδρων (μέχρι 25 στο στρέμμα) σε χωράφια από γεωργούς με σκοπό την προστασία του αγροτικού περιβάλλοντος, αλλά και η εξασφάλιση επιπλέον εισοδήματος από τα προϊόντα ξύλου και τους καρπούς. Το μέτρο αυτό είναι πρωτοποριακό, γιατί αναμένεται να αναζωογονήσει τη γεωργία, ιδιαίτερα όμως να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που απειλεί όχι μόνο τη ίδια τη γεωργία, αλλά και τη ζωή μας πάνω στον πλανήτη!

Τα δένδρα συμβάλουν σημαντικά στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα της ατμόσφαιρας με τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Συγκεκριμένα αποθηκεύουν τον άνθρακα στον κορμό, στα κλαδιά, στις ρίζες και στο έδαφος και ελευθερώνουν συγχρόνως το οξυγόνο, το οποίο επιστρέφει στην ατμόσφαιρα. Με άλλα λόγια, απομακρύνουν τον άνθρακα από την ατμόσφαιρα και τον αποθηκεύουν σε άλλες δεξαμενές. Η αγροδασοπονία περιλαμβάνεται στο πρωτόκολλο του Κιότο ως μια στρατηγική για τη δέσμευση του άνθρακα, επειδή έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες σε σχέση με άλλες χρήσεις γης, ιδιαίτερα με τη συμβατική γεωργία.

Οι λόγοι αυτοί καθιστούν επιτακτική την ανάγκη εφαρμογής του μέτρου για την εγκατάσταση σύγχρονων αγροδασικών συστημάτων στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές, στις οποίες επικρατούν άδενδρες γεωργικές καλλιέργειες. Κι αυτό, για να μειωθεί το οικολογικό αποτύπωμα της χώρας μας σε εκπομπές άνθρακα και να μετριαστούν, έτσι, οι δυσμενείς επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όπως επιτάσσει η πρόσφατη συμφωνία του Παρισιού, την οποία έχει υπογράψει η χώρα μας, αλλά και ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετατροπή της σε οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά του ότι το ΠΑΑ 2014-2020 πλησιάζει προς το τέλος του, το μέτρο δεν έχει ακόμα εφαρμοστεί, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι θα «κοπεί» λόγω έκτακτων οικονομικών αναγκών. Αν αυτό συμβεί, θα είναι η δεύτερη φορά που το συγκεκριμένο μέτρο δε θα υλοποιηθεί, γιατί και στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο 2007-2013 της ΚΑΠ δεν εφαρμόστηκε, επίσης λόγω έκτακτων κρατικών αναγκών! Πρόκειται για σύμπτωσή ή για συνειδητή απαξίωση του μέτρου;

Το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο κάνει έκκληση προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να αναθεωρήσει την απόφασή του και να ξεκινήσει την εφαρμογή του μέτρου, έστω και με μειωμένο προϋπολογισμό, προκειμένου η χώρα μας να μη μείνει έξω από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της γεωργίας στα κράτη-μέλη της.

Διαβάστε περισσότερα για το μέτρο 8.2 εδώ.