κρασι

Greek Gourmet & Wine Expo

Τα βέλη τους στην Ελβετία έχουν στρέψει οι ελληνικές εταιρείες τροφίμων, ποτών κ.ά., προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν εκτός Ελλάδας και να αυξήσουν τους τζίρους τους και τις εξαγωγές τους στην Ευρώπη. Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημειωθεί αυξημένο ενδιαφέρον από πλευράς συμμετεχόντων αλλά και επισκεπτών στην Greek Gourmet & Wine Expo (1η Εκθεση Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών στη Ζυρίχη) στην ελβετική αγορά.

Η Greek Gourmet & Wine Expo θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Οκτωβρίου στο Mövenpick Hotel Zürich Regensdorf στη Ζυρίχη, υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ελβετία καθώς και του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας – Ελλάδας (SGCE). Η έκθεση φιλοδοξεί να φέρει κοντά τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών με σκοπό την προώθηση, την ενδυνάμωση και την είσοδο των ελληνικών προϊόντων στην premium ελβετική αγορά.

Ο επιτετραμμένος της πρεσβείας της Ελλάδας στην Ελβετία κ. Ιωάννης Μιτζάλης υποδέχθηκε τα στελέχη της διοργανώτριας εταιρείας στη Βέρνη, εκφράζοντας την ικανοποίηση της ελληνικής πρεσβείας και του υπουργείου Εξωτερικών για την ποιότητα της διοργάνωσης, τονίζοντας ότι, πέρα από την παραχώρηση της αιγίδας προς την Greek Gourmet & Wine Expo, όλες οι υπηρεσίες της ελληνικής πρεσβείας στην Ελβετία θα στηρίξουν ενεργά τη διοργάνωση και τις συμμετέχουσες εταιρείες, ενισχύοντας παράλληλα την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην Ελβετία.

Από την πλευρά του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελβετίας – Ελλάδας (SGCE) ο πρόεδρός του κ. Νικόλαος Αγγελιδάκης στον χαιρετισμό του δήλωσε: «Η Greek Gourmet & Wine Expo είναι η πρώτη οργανωμένη αμιγώς ελληνική προσπάθεια που γίνεται στην Ελβετία, με μια αποκλειστικά ελληνικού χαρακτήρα διοργάνωση και αποτελεί πραγματικά αξιόλογη πρωτοβουλία, με στόχο να παρουσιάσει στο ελβετικό επαγγελματικό κοινό μοναδικά ελληνικά προϊόντα και να ανοίξει νέους εξαγωγικούς ορίζοντες στις συμμετέχουσες εταιρείες. Είμαι δε βέβαιος ότι η πρωτοβουλία αυτή όχι μόνο θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, αλλά θα έχει και συνέχεια τα επόμενα χρόνια, θα αποτελεί το σημείο συνάντησης στην καρδιά της Ευρώπης, προβάλλοντας επάξια την Ελλάδα και τα ελληνικά προϊόντα».

Ο ελληνικός πολιτισμός

Οσον αφορά την ελβετική αγορά, σημειώνεται ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον ελληνικό πολιτισμό, τόσο τον αρχαίο όσο και τον σύγχρονο. Είναι από τις πρώτες χώρες που συνήψαν διπλωματικές σχέσεις με την Ελλάδα και το επίπεδο των διμερών σχέσεων είναι καλό.

Αναφέρεται ότι η Ελβετία είναι χώρα με ελάχιστο εξωτερικό χρέος, υψηλή παραγωγικότητα, χαμηλά ποσοστά ανεργίας και χαμηλό πληθωρισμό, από τα υψηλότερα στην Ευρώπη επίπεδα διαβίωσης, ενώ το κατά κεφαλήν εισόδημα υπερβαίνει αυτό των πλουσιοτέρων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η οικονομία της, από τις πλέον ανεπτυγμένες παγκοσμίως, βασίζεται παραδοσιακά στον τομέα των τραπεζικών και εν γένει χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

Η νευραλγική της θέση, στο κέντρο περίπου της ευρωπαϊκής ενδοχώρας, σε συνδυασμό με την πολιτική και νομισματική της σταθερότητα, έχει συντελέσει στην ανάδειξή της ως ένα από τα πλέον σημαντικά χρηματοοικονομικά κέντρα παγκοσμίως. Αξίζει επίσης να επισημανθεί η εξαιρετική προστασία που απολαμβάνει ο αγροτικός τομέας (έχει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις παγκοσμίως), παρά το γεγονός ότι απασχολεί λιγότερο από 5% του πληθυσμού.

Τσακίρη Τόνια, ΒΗΜΑ