Η αγορά μανιταριών στην Ισπανία – Σημαντικό εμπορικό έλλειμμα για τη χώρα μας

Θετικές προοπτικές εμφανίζει η αγορά μανιταριών στην Ισπανία, σε μια χώρα όπου τα μανιτάρια χρησιμοποιούνται ευρέως στη μαγειρική.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, το 2018 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση της κατανάλωσης μανιταριών, ενώ η φετινή εσοδεία στη νότια Ισπανία εμφανίζεται μειωμένη, λόγω της έλλειψης υγρασίας και βροχών.

Το 2018, η κατανάλωση μανιταριών στην Ισπανία σημείωσε σημαντική αύξηση που ξεπέρασε το 17% , παρόλη την αύξηση της τιμής τους.

Εισάγουμε ισπανικά μανιτάρια αξίας 6 εκατ. € – Εξάγουμε μόλις μισό εκατ. €

Υπολογίζεται ότι περίπου το 65% της ισπανικής παραγωγής μανιταριών προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται σε διάφορες χώρες του πλανήτη και κυρίως σε χώρες εκτός Ευρώπης.

Οι μεγαλύτεροι αποδέκτες ισπανικών μανιταριών είναι το Ισραήλ και η Πορτογαλία ενώ ακολουθούν το Μεξικό, η Δομινικανή Δημοκρατία και οι Η.Π.Α.

Αντιθέτως, οι εισαγωγές μανιταριών είναι μικρότερου ποσοστού και προέρχονται, κυρίως, από χώρες της Ε.Ε.. Ο μεγαλύτερος προμηθευτής μανιταριών της Ισπανίας είναι η Ολλανδία, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η Ελλάδα, το 2018, εξήγαγε περί τα 477.000 ευρώ μανιταριών στην Ισπανία ενώ εισήγαγε από αυτήν μανιτάρια συνολικής αξίας άνω των 6 εκ. ευρώ!