Η συνεχόμενη και έντονη εξάρτηση της κυπριακής αγοράς από τα εισαγόμενα τρόφιμα αποτυπώνεται στο σημαντικό έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου τροφίμων.

Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού γραφείου Ο.Ε.Υ. στη Λευκωσία, η πλειονότητα των εισαγόμενων τροφίμων στην Κύπρο άνω του 50% ανήκουν στην κατηγορία των επεξεργασμένων τροφίμων και ποτών. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει κυρίως παρασκευάσματα κρέατος και ιχθυηρών, ζαχαρώδη, παρασκευάσματα δημητριακών, ποτά και ξύδι, κακάο.
Ακολουθούν τα φυτικά προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν κυρίως φρούτα, λαχανικά, καφέ, τσάι και μπαχαρικά, δημητριακά, άλευρα, ελαιώδεις σπόρους και συναφή προϊόντα. Τρίτη μεγαλύτερη κατηγορία εισαγωγών είναι τα ζωικά προϊόντα, όπου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα κρέατα, τα ιχθυηρά, τα γαλακτοκομικά, το μέλι, τα αυγά.

Η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της κυπριακής αγοράς σε τρόφιμα. Το 2018, οι εισαγωγές ελληνικών τροφίμων αποτέλεσαν ποσοστό 28% του συνόλου των εισαγωγών τροφίμων στην Κύπρο. Ακολούθησαν, κατά σειρά, οι εισαγωγές από Ην. Βασίλειο, Ολλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Βουλγαρία, Γερμανία, ΗΠΑ & Μολδαβία.