Η φέτα στη Σουηδία – Μια αγορά με σημαντικές προοπτικές

Οι πολύ καλές εξαγωγικές επιδόσεις της φέτας στη Σουηδία σε συνδυασμό με το υψηλό εισοδηματικό επίπεδο των σουηδών καταναλωτών και την προτίμησή τους σε πιστοποιημένα τρόφιμα και στην υγιεινή διατροφή, αφήνει περιθώρια βελτίωσης των εξαγωγικών επιδόσεων τόσο όσον αφορά στη φέτα, αλλά και στα κίτρινα τυριά, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ της ελληνικής πρεσβείας.

Η ετήσια παραγωγή τυριών στη Σουηδία κατά την τελευταία τριετία ανέρχεται περίπου κατά μ.ο. στους 90 χιλ. τόνους, ενώ όσον αφορά το μέγεθος της μέσης κτηνοτροφικής μονάδας, αυτό ανέρχεται στις περίπου 100 αγελάδες.

Η παραγωγή τυριού στη Σουηδία δεν μπορεί να ικανοποιήσει την αυξανόμενη ζήτηση, η οποία και οδηγεί σε αύξηση των εισαγομένων ποσοτήτων, ενώ υπολογίζεται ότι άνω του 50% του συνόλου των κίτρινων τυριών που καταναλώνονται στη Σουηδία παράγεται στο εξωτερικό (κυρίως Δανία, Ολλανδία και Γερμανία), με την εισαγωγή τυριών, να επηρεάζει έντονα, την παραγωγή παραδοσιακών σουηδικών τυριών όπως είναι τα, Grevé, Svecia, Herrgård, Präst. Hushållsost, Västerbottenost, αλλά και Cheddar και Gouda.

Η σουηδική κατανάλωση τυριού αυξήθηκε κατά 22% κατά την προηγούμενη δεκαετία. Η κατανάλωση το 2005 υπολογιζόταν σε 159.000 τόνους και το 2015 σε 193.000 τόνους, ενώ αύξηση κατά 1% προβλέπεται και για το 2017. Τουλάχιστον το 70% αφορά κατανάλωση κίτρινων τυριών, αλλά φαίνεται ότι κατά την τελευταία διετία η αγορά φθάνει στα επίπεδα κορεσμού.

Οι παράγοντες  γεύση, τιμή και ποιότητα είναι σημαντικοί, για τον σουηδό καταναλωτή, αλλά σημαντικότερος παράγοντας όλων είναι η προέλευση του προϊόντος, ιδιαίτερα όσον αφορά στα προϊόντα κρέατος, στα γαλακτοκομικά, στα ψάρια και στα φρούτα/λαχανικά (74%).

Η αγορά τυριών και οι επωνυμίες τους, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις κύριες κατηγορίες.

Πρώτη κατηγορία: αποτελούν οι παραγωγοί τυριών που εμπορεύονται το τυρί με την επωνυμία τους, όπως π.χ. Arla, Skånemejerier, Norrmejerier. Boxholm mejeri, Falköpings mejeri, Gäsene mejeri και Smålandsost.

Δεύτερη κατηγορία: αποτελούν, τα τυριά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, γεύση, οσμή και υφή, που πωλούνται με την επωνυμία τους π.χ. όπως Gouda, Grevé, Herrgård, Präst, Svecia και Hushållsost.

Τρίτη κατηγορία: αποτελούν οι επιχειρήσεις εισαγωγής, όπως π.χ. Falbygdensost, Ockelbo Ost, Ostspecialisten, Wernersson Ost και Ölandsost, οι οποίες και εισάγουν κυρίως από τη Γερμανία, τη Δανία και την Ολλανδία.

Τέταρτη κατηγορία: είναι αυτή των ιδιωτικών εμπορικών σημάτων των λιανοπωλητών, είτε αυτή αφορά SuperMarket είτε αυτή αφορά χονδρέμπορο π.χ. του Supermarket ICA, του Supermarket Coop, του χονδρεμπόρου Fontana κλπ.

Στην 6η θέση των κυριότερων προμηθευτών τυριού η Ελλάδα

Οι σουηδικές εισαγωγές τυριών συνεχίζουν να αυξάνονται καθώς η ζήτηση υπερβαίνει σημαντικά την προσφορά, ενώ σήμερα υπολογίζεται ότι μόλις το ήμισυ του κίτρινου τυριού, το οποίο πωλείται στα καταστήματα, είναι σουηδικό.

Κυριότερες χώρες εισαγωγής είναι:

  • η Δανία με ποσοστό 38%,
  • η Ολλανδία με ποσοστό 23%
  • και η Γερμανία με ποσοστό 16%

Όσον αφορά στις εισαγωγές από Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται στην 6η θέση των κυριότερων προμηθευτών, με ποσοστό στις εισαγωγές περίπου 3,3%, αφορούν ουσιαστικά μόνο φέτα, παραμένουν σταθερές κατά την προηγούμενη 3ετία στους περίπου 4.000 τόνους αλλά με ελαφρά αύξηση της αξίας τους.

Όσον αφορά στα στοιχεία ελληνικών εξαγωγών τυριού, σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η Σουηδία όσον αφορά στο ύψος αξίας εξαγωγών, βρίσκεται στην 4η θέση των κυριοτέρων εξαγωγικών προορισμών παγκόσμια, μετά την Γερμανία, το Ην.Βασίλειο και την Ιταλία και πριν από τις ΗΠΑ και Κύπρο.

Όπως προκύπτει από ενδεικτικές τιμοληψίες φέτας στα 3 μεγαλύτερα σουηδικά SuperMarkets:

  • Η κυριότερη πωλούμενη συσκευασία είναι αυτή των 150 gr
  • Η κατά μ.ο. τιμή στην ανωτέρω συσκευασία είναι περίπου 2,6 Ευρώ
  • Οι κυριότερες πωλούμενες επωνυμίες είναι private labels
  • Πέραν της κανονικής φέτας, πωλείται Οικολογική φέτα , Φέτα χωρίς λακτόζη και Φέτα με τρούφα
  • Ανταγωνιστικά της φέτας τυριά, είναι κυρίως το άσπρο τυρί και στη συνέχεια το cottage και η mozzarella.