Η Ιταλία προτιμά το ελληνικό γιαούρτι

Στην πρώτη θέση της λίστας με τις χώρες που εξάγουν φυσικό γιαούρτι στην Ιταλία βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη.

Η χώρα μας κατέχει πάνω από το 53 % του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών ενώ ακολουθούν η Γερμανία (29,9%) και η Αυστρία (8,3%).

Στο γιαούρτι με γεύσεις/φρούτα η Ελλάδα κατέχει το 11,4% του βάρους των συνολικών ιταλικών εισαγωγών στο συγκεκριμένο είδος και κατατάσσεται 3η μετά την Γερμανία (55,2%) και την Αυστρία (21%).

Τα παραπάνω στοιχεία αφορούν το 2018, έτος κατά το οποίο η Ελλάδα κατείχε τη δεύτερη θέση στην ιταλική αγορά γιαουρτιού, καταγράφοντας εντυπωσιακή αύξηση της αξίας, της τάξης του 11,2%. Ομοίως εντυπωσιακή ήταν και η αύξηση του βάρους (+15,0%) που ανήλθε σε 32,1 χιλ τόνους, καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση μετά την Γερμανία (83,6 χιλ τόνους).

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι Ιταλοί καταναλωτές φαίνεται να στρέφονται στα γιαούρτια με ένδειξη «χωρίς»: χωρίς λακτόζη, χωρίς γλουτένη, χωρίς πρόσθετη ζάχαρη κλπ, σε βάρος του παραδοσιακού γιαουρτιού.

H κατά κεφαλή κατανάλωση γιαουρτιού στην Ιταλία είναι περίπου 8 κιλά ετησίως.