φορτηγα-εξαγωγες

Η μεταφορά τροφίμων σκοτώνει τον πλανήτη

Αναπάντεχα και άκρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μεγάλης έρευνας που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Σίδνεϋ. Τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Nature Food» δείχνουν ότι η ποσότητα των ρύπων που εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα από τη μεταφορά των τροφίμων είναι επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή που πιστεύαμε μέχρι σήμερα.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις εκπομπές ρύπων για την μεταφορά τροφίμων από νταλίκες, πλοία, τρένα και αεροπλάνα σε διεθνές και τοπικό επίπεδο σε 74 χώρες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η μεταφορά τροφίμων παράγει τρεις γιγατόνους βλαβερών αερίων στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο. Αυτή η ποσότητα αντιστοιχεί στο 6% των συνολικών εκπομπών ρύπων που παράγει η ανθρώπινη δραστηριότητα. Εντυπωσιακό εύρημα είναι επίσης αυτό που δείχνει ότι το 50% των ατμοσφαιρικών ρύπων που παράγονται από οχήματα παγκοσμίως προέρχονται από την μεταφορά των τροφίμων.

Η μεταφορά φρούτων και λαχανικών αντιστοιχεί στο 30% των εκπομπών ρύπων από αυτή την δραστηριότητα. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διατήρηση τους σε όσο το δυνατόν πιο φρέσκια κατάσταση απαιτεί τη χρήση ενεργοβόρων και μη φιλικών στο περιβάλλον συστημάτων ρύθμισης της θερμοκρασίας. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα αποτελέσματα της μελέτης τους δείχνουν ότι πρέπει να γίνει γρήγορα μια αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες των καταναλωτών και να επιλέγουν όσο μπορούν περισσότερο τοπικά προϊόντα.

Πηγή: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ