2524145

Η Ν. Υόρκη απαγορεύει την πώληση φουα γκρα

Την απαγόρευση πώλησης του φουα γκρα (foie gras) στη Νέα Υόρκη από το 2020 αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Πίσω από την εικόνα ενός ωραίου πιάτου κρύβεται η βάναυση μεταχείριση  ζώων τα οποία σιτίζονται με τη βία με σκοπό να επιτευχθεί ταχεία πάχυνση, γρήγορη σφαγή και αποκόμιση του συκωτιού τους από το οποίο παρασκευάζεται το προϊόν .

Η διαδικασία αυτή ήταν η αιτία της απαγόρευσης του εν λόγω προϊόντος πλέον και στην πόλη της Ν. Υόρκης.

Το προϊόν παρασκευάζεται σε ελεγχόμενες εκτροφές όπου χήνες και πάπιες διατρέφονται υπερβολικά και με τη βία προκειμένου να αποθηκεύσουν λίπος στο συκώτι τους.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να επηρεάσει 1.000 περίπου εστιατόρια στην πόλη που προσφέρουν το συγκεκριμένο έδεσμα πολυτελείας στο μενού τους, καθώς επίσης και τις φάρμες που προμηθεύουν τα εστιατόρια.

Εντύπωση προκαλούν οι τοποθετήσεις της CEO και ιδρύτριας της εταιρείας
παραγωγής foie gras, “D’Artagnan” η οποία αναφέρει ότι οι αιτιάσεις της απόφασης περί βάναυσης μεταχείρισης των ζώων είναι εσφαλμένες, κάτι που όμως δεν αποδεικνύεται από τα κατά καιρούς ντοκιματέρ που ρίχνουν φως σε μια βάναυση τακτική.

Η ίδια κατηγορεί το Δημοτικό Συμβούλιο ότι ούτε ένα μέλος του δεν έκανε
προηγουμένως τον κόπο να επισκεφθεί οποιοδήποτε από τα εκτροφεία / φάρμες της Πολιτείας της Νέας Υόρκης και να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την ανακρίβεια των ισχυρισμών. «Η απαγόρευση πώλησης foie gras στην πόλη της Νέας Υόρκης θα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια άνω των 400 θέσεων εργασίας, τις οποίες απασχολούνται ως επί το πλείστον μετανάστες, οι οποίοι θα απολέσουν την ελπίδα τους για κατάκτηση του “Αμερικανικού
Ονείρου”, αναφέρει η ιδρύτρια της εταιρείας.

Δείτε τα παρακάτω βίντεο και βγάλτε τα συμπεράσματά σας: