γαστρονομια

Ημέρες Γαστρονομίας: Γεύσεις από Πελοπόννησο

22-24 Μαΐου 2015 –  Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Ημέρες Γαστρονομίας έρχονται στις 22, 23 και 24 Μαΐου στο Μουσείο Μπενάκη με εφετινό τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό την Πελοπόννησο, μετά τη Λήμνο και τις Κυκλάδες τις δύο προηγούμενες χρονιές. Η πρότυπη διοργάνωση-σημείο αναφοράς του γαστρονομικού πολιτισμού φιλοδοξεί και εφέτος να συγκεντρώσει εκπροσώπους της γαστρονομικής, επιχειρηματικής, πολιτιστικής και πολιτισμικής εγχώριας σκηνής, δίνοντας τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βιώσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

«Οι Ημέρες Γαστρονομίας παρέχουν τη δυνατότητα δικτύωσης, σύναψης συνεργασιών και ανταλλαγής απόψεων. Κατά τη διάρκειά τους αναπτύσσεται ένας γόνιμος διάλογος για την ελληνική γεύση, αναδεικνύονται και προβάλλονται καινοτόμες δράσεις και ενδιαφέρουσες συνεργατικές ενέργειες. Οπως σε κάθε διοργάνωση, η υποστήριξη είναι σημαντικός παράγοντας επιτυχίας και είναι πολύ σημαντικό για εμάς που φορείς της ιδιωτικής πρωτοβουλίας μάς εμπιστεύονται για τρίτη συνεχή χρονιά, υποστηρίζοντας τη φιλοσοφία και τις εκδηλώσεις της διοργάνωσης» λέει στο «Βήμα» ο κ. Γιάννης Γουρτζελάς, διευθύνων σύμβουλος της Reason to, που διοργανώνει την εκδήλωση.

«Η γαστρονομική παράδοση του Μοριά»

Με στόχο την ολοκληρωμένη ανάδειξη του γαστρονομικού χάρτη μιας περιοχής, οι διοργανωτές ανακηρύσσουν κάθε χρόνο τον τιμώμενο γαστρονομικό προορισμό. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται στην εκάστοτε τιμώμενη περιοχή η δυνατότητα εκπροσώπησης, προβολής και συμμετοχής στις εκδηλώσεις, καθώς και δικτύωσης και συνεργασιών με τρίτους φορείς. Ετσι, για πρώτη φορά εφέτος, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου, θα παρουσιαστεί ένα αντιπροσωπευτικό και ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανάδειξης και προβολής του συναρπαστικού οικοσυστήματος της Πελοποννήσου με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων και φορέων της περιοχής.

Η οικογένεια των Ημερών Γαστρονομίας διευρύνεται και ανανεώνεται κάθε χρόνο. «Σε επίπεδο αριθμών στις περυσινές Ημέρες Γαστρονομίας υποδεχθήκαμε περίπου 7.000 επισκέπτες και στις τρεις ημέρες, οι οποίοι συμμετείχαν σε ένα πλούσιο τριήμερο πρόγραμμα από 70 θεματικές εκδηλώσεις για τον πολιτισμό, την καινοτομία και τις κοινότητες της γεύσης. Εκδηλώσεις γευσιγνωσίας, παρουσιάσεις, συζητήσεις και state of the art εκπαιδευτικά εργαστήρια και σεμινάρια. Εκθέσεις παραγωγών και arte de la table. Προβολές μεγάλου και μικρού μήκους ταινιών γαστρονομίας» εξηγεί ο κ. Γουρτζελάς.

Μπορεί το πρόγραμμα να είναι ακόμη υπό διαμόρφωση, οι διοργανωτές πάντως προσπαθούν κάθε χρόνο να διευρύνουν τα αφηγηματικά μέσα με τα οποία προσεγγίζουν τον πολιτισμό της γεύσης αλλά και την προσδοκώμενη εμπειρία των επισκεπτών.

Στο πλαίσιο των Ημερών Γαστρονομίας οι διοργανωτές προσκαλούν φορείς, επιχειρήσεις, ομάδες, δίκτυα και παραγωγούς από όλη την Ελλάδα να συμμετάσχουν με τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, ενώ απευθύνονται και σε όσους επιθυμούν να υποβάλουν ταινία μικρού μήκους γαστρονομικού ενδιαφέροντος διάρκειας ως 40 λεπτών σε ψηφιακή μορφή ως τις 30 Απριλίου.

Περισσότερες πληροφορίες για τις Ημέρες Γαστρονομίας και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του φεστιβάλ εδώ.

Κωνσταντάτου Ελένη, ΤΟ ΒΗΜΑ