Μελισσα

Ημερίδα: Aethina tumida-Μικρό σκαθάρι κυψέλης

18 Δεκεμβρίου 2015 – Για το μικρό σκαθάρι κυψέλης, θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν όσοι ασχολούνται με την μελισσοκομία, σε σχετική ημερίδα που διοργανώνει ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με τον Αγροτικό Μελισσοκομικό Συνεταιρισμό Ν. Δράμας, στη Δράμα.

Η ημερίδα με θέμα «Aethina tumida. Μικρό σκαθάρι κυψέλης», θα διεξαχθεί την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου, στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων-προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ).

Η ημερίδα έχει ως σκοπό την ενημέρωση των μελισσοκόμων της ευρύτερης περιοχής, σχετικά με έναν πολύ πιθανό και σοβαρό εχθρό της μέλισσας, το μικρό σκαθάρι, του οποίου η παρουσία στην γειτονική μας Ιταλία την περυσινή χρονιά, σηματοδοτεί την λήψη προστατευτικών μέτρων, λόγω του ότι στην Ε.Ε. αποτελεί παρασιτικό νόσημα υποχρεωτικής δήλωσης. Ο κεντρικός εισηγητής για το μικρό σκαθάρι, κτηνίατρος του Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Καβάλας, το οποίο εκτελεί χρέη Εθνικού Εργαστηρίου αναφοράς υγείας των μελισσών, κ. Ουρεϊλίδης Κων/νος, πέραν της έρευνάς του σχετικά με αυτόν τον σοβαρό εχθρό της μέλισσας, θα κάνει και ιδιαίτερη αναφορά στις πρακτικές ορθής δειγματοληψίας και αποστολής δειγμάτων μελισσών για εξέταση ασθενειών.

Πριν την έναρξη της ημερίδας, το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, όπως είθισται τα τελευταία χρόνια, θα απονέμει το βραβείο «Αγρότης της Χρονιάς 2015», σε άνθρωπο της πρωτογενούς παραγωγής, που διακρίνεται για το ήθος του και την εφαρμογή ορθών και καινοτόμων πρακτικών στην γεωργική του εκμετάλλευση. Επί τη ευκαιρία της μελισσοκομικής εκδήλωσης, το εν λόγω βραβείο, θα απονεμηθεί για πρώτη φορά σε επαγγελματία μελισσοκόμο του Ν. Δράμας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

10:30-11:00: Προσέλευση συμμετεχόντων

11:00-11:10: Χαιρετισμοί

11:10-11:20: Απονομή του βραβείου «Αγρότης της Χρονιάς 2015»

11:20-11:40: «Εξελίξεις στον χώρο της μελισσοκομίας» Φώτης Κανετούνης, πρόεδρος Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ν. Δράμας.

11:40-12:40: «Aethina tumida. Μικρό σκαθάρι κυψέλης» Ουρεϊλίδης Κων/νος, κτηνίατρος Κτηνιατρικού Εργαστηρίου Καβάλας

12:40-13:00: Συμπεράσματα – Ερωτήσεις

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ 2521058175.