Σταφύλι-Κρασί-Αμπέλι

Ημερίδα της ΚΕΟΣΟΕ για τα Σχέδια Βελτίωσης και τις επενδύσεις στην οινοπαραγωγή

8 Φεβρουαρίου 2018 – Ημερίδα διοργανώνει η ΚΕΟΣΟΕ για τα μέλη της στην έδρα της (Λ. Ριανκούρ 73) την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 11 π.μ. με βασικό θέμα την αξιοποίηση από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς της Δράσης 4.1.1 “Υλοποίηση Επενδύσεων που συμβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκμετάλλευσης” (Σχέδια Βελτίωσης).

Η συμβολή της περιβαλλοντικής σημασίας της αμπέλου, καθώς και το ότι τουλάχιστον 7 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (Αττικής, Β. Αιγαίου, Δ. Ελλάδας, Θεσσαλίας, Κ. Μακεδονίας,  Κρήτης, Ν. Αιγαίου), έχουν ορίσει ως κλάδο προτεραιότητας την αμπελοκαλλιέργεια, μοριοδοτούν επιπλέον τα αιτήματα των αμπελουργών με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων έγκρισης των αιτημάτων, ενώ το εύλογο κόστος εγκατάστασης της καλλιέργειας έχει ορισθεί σε επίπεδα τέτοια που καλύπτει το πραγματικό κόστος (1.407 €/στρέμμα με υποστήλωση).

Στην ημερίδα ο υπεύθυνος της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του ΠΑΑ κ. Ευθύμιος Τσιατούρας, θα αναλύσει και θα απαντήσει στα εξειδικευμένα θέματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή των διατάξεων για τα Σχέδια Βελτίωσης, στον αμπελοοινικό τομέα.

Δεύτερο θέμα που θα αναπτυχθεί στην ημερίδα από τον προϊστάμενο του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του ΥΠΑΑΤ κ. Διονύσιο Γραμματικό είναι η αναλυτική παρουσίαση των επενδυτικών δυνατοτήτων από τους οινοποιητικούς συνεταιρισμούς.

Πρόκειται για την ενεργοποίηση του μέτρου του Εθνικού Προγράμματος Στήριξης (Εθνικού Φακέλου) το οποίο είχε δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014-2018 και ενεργοποιείται φέτος με προϋπολογισμό 4.563.000 € και είδη επενδύσεων πολλά εκ των οποίων δεν χρηματοδοτούνται, από το αντίστοιχο μέτρο 4.2.1 του ΠΑΑ.

Ο κ. Δ. Γραμματικός θα αναπτύξει επίσης μια σημαντική παράμετρο που αλλάζει, από την ερχόμενη αμπελοοινική περίοδο και αφορά την υποχρέωση υποβολής Ψηφιακής Δήλωσης Παραγωγής από τα οινοποιεία, εφαρμογή που από φέτος γίνεται σε πιλοτικό επίπεδο, για όσα οινοποιεία θέλουν να υποβάλλουν την Δήλωση Παραγωγής τους ψηφιακά.