ελιες

Ισπανία: Ισχυρό πλήγμα από τους αμερικανικούς δασμούς σε ελαιόλαδο και ελιές

Ισχυρό πλήγμα στον κλάδο του ισπανικού ελαιολάδου θα προκαλέσει η επιβολή δασμών (25%) από τις ΗΠΑ που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τις 18 Οκτωβρίου.

Μετά την εξέλιξη αυτή και σε συνδυασμό με τη μη επιβολή δασμών στις εισαγωγές ελαιόλαδου από Ιταλία, Ελλάδα και Πορτογαλία, το ισπανικό ελαιόλαδο φαίνεται να χάνει την αμερικανική αγορά.

Σύμφωνα με έγγραφο της ελληνικής πρεσβείας, η αξία των εξαγωγών ισπανικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ το 2018 ξεπερνούσε τα 420 εκατ. €.

Σημαντικές μειώσεις θα υποστούν και οι εξαγωγές βρώσιμων ελιών, κυρίως οι πράσινες (οι εισαγωγές μαύρων επιτραπέζιων ελιών έχουν ήδη μειωθεί λόγω της εγχώριας παραγωγής) και σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της Ισπανικής Ένωσης Εξαγωγέων Επιτραπέζιας Ελιάς, καμία άλλη χώρα δεν θα μπορέσει να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί στην αγορά των ΗΠΑ με επακόλουθο τη μείωση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με το Ισπανικό Υπουργείο Βιομηχανίας, η συνολική επίπτωση από την επιβολή αμερικανικών δασμών στα ισπανικά αγροτικά προϊόντα   αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις ευρώ.

Η επιβολή δασμών έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία και στους παραγωγούς και εμπόρους ισπανικού οίνου, αφού η ΗΠΑ αποτελεί τον τέταρτο μεγαλύτερο αποδέκτη τους. Πάντως οι δασμοί θα αφορούν μόνο τα κρασιά με περιεκτικότητα σε αλκοόλ μικρότερη των 14 βαθμών.

Σε λιγότερο βαθμό θα επηρεαστούν οι εξαγωγές των τυροκομικών και του χοιρινού κρέατος.