αμπελι

Ιταλία: Επανέρχεται σε κανονικά επίπεδα η παραγωγή οίνου

Πρόβλεψη για αύξηση της παραγωγής οίνου που θα κυμαίνεται σε 10 – 20 % σε σχέση με αυτή του 2017 – η χαμηλότερη συγκομιδή μετά την μεταπολεμική περίοδο λόγω της μεγάλης ξηρασίας – η παραγωγή οίνου στην Ιταλία φαίνεται να επιστρέφει σε κανονικά επίπεδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Παρατηρητηρίου Οίνου της Ιταλικής Ένωσης Οίνου (UIV) και του Ινστιτούτου για τις Υπηρεσίες Τροφίμων (ISMEA)

Συγκεκριμένα η συγκομιδή του 2018 υπολογίζεται στα 47 – 49 εκατ. εκατόλιτρα, από τα 42,5 εκατ. του 2017.

Ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για απλές προβλέψεις και ότι δεν έχει περάσει ακόμη το πιο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Τα σταφύλια δεν είναι όλα ακόμα στα οινοποιεία.

Σε εθνικό επίπεδο, η Confagricoltura προβλέπει αύξηση περίπου 25% της συγκομιδής στην Emilia Romagna, 15 έως 20% στη Βενετία, στο Τρεντίνο και στην Ούμπρια, από 5 έως 10% στη Λομβαρδία και τη Μάρτσια, ενώ η συγκομιδή θα είναι πιθανώς στο μέσο όρο στην Πούλια.

Από την άλλη πλευρά, σε ορισμένες περιοχές του Λάτσιο, μια πτώση της παραγωγής ανακοινώνεται λόγω των μυκητιασικών ασθενειών. Ο περονόσπορος και η ίσκα, ευνοούμενες από τις βροχές, προκάλεσαν ζημιές σε αρκετές περιοχές της Ιταλίας, που οι επιπτώσεις τους δεν μπορούν να εκτιμηθούν ακόμη.