λιβελουλα

Καταστροφή υγροτόπων, οικιστική ανάπτυξη και φυτοφάρμακα απειλούν τις λιβελούλες

Η καταστροφή των υγροτόπων οδηγεί στη μείωση των λιβελούλων παγκοσμίως, σύμφωνα με την πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση των ειδών αυτών στη σημερινή επικαιροποίηση του Κόκκινου Καταλόγου Απειλούμενων Ειδών της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης.

Η μείωσή τους είναι το αποτέλεσμα της εκτεταμένης απώλειας των βάλτων και των ποταμών ελεύθερης ροής στα οποία αναπαράγονται, λόγω κυρίως της επέκτασης της μη βιώσιμης γεωργίας και της αστικοποίησης σε όλο τον κόσμο.

Με τη σημερινή επικαιροποίηση, ο αριθμός των ειδών που κινδυνεύουν με εξαφάνιση στον Κόκκινο Κατάλογο ξεπέρασε για πρώτη φορά τα 40.000. Ο Κόκκινος Κατάλογος της IUCN περιλαμβάνει πλέον 142.577 είδη εκ των οποίων τα 40.084 απειλούνται με εξαφάνιση.

Η αξιολόγηση των λιβελούλων του κόσμου αποκαλύπτει ότι το 16% από τα 6.016 είδη κινδυνεύει με εξαφάνιση, καθώς οι χώροι αναπαραγωγής τους σε γλυκά νερά επιδεινώνονται ολοένα και περισσότερο. Στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, πάνω από το ένα τέταρτο όλων των ειδών απειλούνται, κυρίως λόγω της αποψίλωσης υγροτόπων και τροπικών δασών  για την επέκταση καλλιεργειών ελαιοφοίνικων.

Στην Κεντρική και Νότια Αμερική, η κύρια αιτία της μείωσης των λιβελούλων είναι η αποψίλωση των δασών λόγω οικιστικής ανάπτυξης και υποδομών.

Τα φυτοφάρμακα, άλλοι ρύποι και η κλιματική αλλαγή αποτελούν επίσης αυξανόμενες απειλές για τα είδη σε κάθε περιοχή του κόσμου και αποτελούν τις μεγαλύτερες απειλές για τις λιβελούλες στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη.