ανεμογεννητριες

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης

Κατατέθηκε στη Βουλή και παίρνει το δρόμο για την επεξεργασία του στις Επιτροπές το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με τίτλο «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Κατά το στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης, δέχθηκε έντονη κριτική από περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητώντας μαζικά την απόσυρσή του, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος για να αξιολογηθεί επιστημονικά και να υπάρξει μεγαλύτερη δημόσια διαβούλευση.

Σε πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, οι οργανώσεις επισήμαναν ότι η περίπτωση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, αποτελεί παράδειγμα κακής νομοθέτησης, συνέχισης της αποδόμησης του συστήματος χαρακτηρισμού προστατευόμενων περιοχών (ιδίως των ζωνών απόλυτης προστασίας και προστασίας της φύσης) και απαξίωσης της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, ενώ παράλληλα η διαδικασία διαβούλευσης είναι προσχηματική, εξαιτίας του ελάχιστου χρόνου και της αδυναμίας ενημέρωσης, άρα και συμμετοχής, όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Οι “δασικές διατάξεις” του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται στα άρθρα 25 έως και 33. Βέβαια, εκτός των παραπάνω, μέχρι τη τελική συζήτηση, μπορεί να προστεθούν κι άλλες ρυθμίσεις υπό μορφή τροπολογιών της “τελευταίας νύχτας”. Πρόκειται, όπως συμβαίνει συνήθως, για διατάξεις που έχουν προαναγγελθεί αλλά δεν εκτίθεται ούτε σε δημόσια διαβούλευση ούτε επεξεργάζονται στις Επιτροπές.

Πληροφορίες από dasarxeio.com