Χρήμα

Καταβολή αποζημιώσεων ΕΛΓΑ για ζημιές εντός του 2022 | Αποζημιώσεις και σε μη επαγγελματίες αγρότες

Αποζημιώσεις συνολικού ύψους 48,3 εκ. € θα καταβληθούν αύριο Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2022, σε 22.095 παραγωγούς, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι αποζημιώσεις αφορούν ζημίες φυτικού και ζωικού κεφαλαίου για ζημίες του έτους 2022 και σύμφωνα με την ανακοίνωση «για πρώτη φορά καταβάλλονται αποζημιώσεις από τον ΕΛ.Γ.Α. εντός του έτους, κατά το οποίο προκλήθηκαν οι ζημίες»

Επίσης θα καταβληθούν 2,6 εκ. € στους παραγωγούς της Δυτικής Μακεδονίας, των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν στο προανθικό στάδιο στον Παγετό, Άνοιξης 2021.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ «θα αποζημιωθούν, όσοι μέχρι τώρα δεν αποζημιώθηκαν, για τις ζημίες του προανθικού σταδίου του Παγετού της Άνοιξης 2021, στις καλλιέργειές τους, για τις οποίες ο ΕΛ.Γ.Α. έχει συντάξει σχετικά πορίσματα».

Καταβάλλονται επίσης 13,5 εκ. € στους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, των οποίων οι δενδροκαλλιέργειες -κυρίως ελαιοκαλλιέργειες- κατεστράφησαν στις Πυρκαγιές 2021. Σημειώνεται ότι το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις στις περιπτώσεις πυρκαγιών, δεν κάλυπτε τους μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.