υπερθερμανση

Κάθε πέρσι και … δροσερότερα

Αν κάποιος θελήσει να αναζητήσει μέσα σε μια περίοδο 140 ετών ποια έτη  σημειώθηκαν οι υψηλότερες μέσες θερμοκρασίες τον μήνα Αύγουστο  δεν θα χρειαστεί να πάει πολύ πίσω. Ο μοναδικός Αύγουστος που συμπεριλαμβάνεται στους 10 θερμότερους σημειώθηκε το 1998. Από κει και πέρα όλοι οι υπόλοιποι έχουν σημειωθεί εντός του 21ου αιώνα και μάλιστα από το 2009 έως σήμερα.

Στην περίπτωση που θα αναζητήσει τους πέντε θερμότερους… τότε απλά θα κοιτάξει τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Γιατί απλά από το 1880 έως σήμερα οι πέντε θερμότεροι έχουν σημειωθεί την τελευταία πενταετία.

Πόσο υψηλότερη ήταν η θερμοκρασία τον Αύγουστο του 2019; Λίγο πιο κάτω από 1 βαθμό Κελσίου (0,92 βαθμούς Κελσίου για την ακρίβεια) υψηλότερη από τη μέση θερμοκρασία 140 χρόνων.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, το καλοκαίρι του 2019 (περίοδος Ιουνίου-Αυγούστου) ήταν το δεύτερο πιο ζεστό καλοκαίρι στα μετεωρολογικά χρονικά από το 1880.

Τα αποτελέσματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη αποτυπώνονται και στο ποσοστό της καλυμμένης από πάγους έκτασης της Αρκτικής η οποία το φετινό Αύγουστο ήταν μειωμένη κατά 30% από τον ιστορικό μέσο όρο και η δεύτερη μικρότερη μετά το 2012, ενώ οι θαλάσσιοι πάγοι στην Ανταρκτική τον Αύγουστο ήταν οι πέμπτοι μικρότεροι.

Ακόμα πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι σε αντίθεση με το καυτό 2016, φέτος δεν υπήρξε κανένα ισχυρό φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο παραδοσιακά ενισχύει τις παγκόσμιες θερμοκρασίες.

Δείτε ολόκληρη την έκθεση της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ εδώ.