αμπελια

ΚΕΟΣΟΕ: Κατάταξη των αμπελοοινικών περιοχών με βάση την απόδοση των αμπελώνων

Από έντονη ετερογένεια χαρακτηρίζεται η πορεία των αμπελώνων σε ολόκληρη τη χώρα, με την ΚΕΟΣΟΕ να κατατάσσει τις περιοχές σε τρεις κατηγορίες.

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τις περιοχές όπου σημειώθηκαν έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία εκτός των εκτεταμένων καταστροφών επηρέασαν και την ποιότητα της σταφυλικής παραγωγής.

Χαρακτηριστική περίπτωση η περιοχή του αμπελώνα της Λάρισας και συγκεκριμένα του Δαμασίου, όπου η χαλαζόπτωση έπληξε περίπου 3.000 στρέμματα με κλιμάκωση καταστροφής η οποία αγγίζει το 100%. Στην ευρύτερη περιοχή στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο Τύρναβος, τα αμπέλια επλήγησαν και από ισχυρούς ανέμους.

Ταυτόχρονα η εμφάνιση περονόσπορου και ωιδίου επιτείνουν τα προβλήματα με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής.

Παρόμοια προβλήματα δημιουργήθηκαν και στην Χαλκιδική από το μπουρίνι του Ιουλίου.

Οι θυελλώδεις άνεμοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, η περσινή ανομβρία και οι φετινές βροχοπτώσεις, επηρεάζουν αρνητικά και την παραγωγή οινοσταφύλων της Σαντορίνης, που αναμένεται σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο της τελευταίας 15ετίας παρά το ότι τα αμπέλια φέτος είναι πλούσια σε φύλλωμα και εύρωστα.

Την εικόνα με τις «προβληματικές» περιοχές φέτος κλείνει το Ηράκλειο Κρήτης, όπου στην ευρύτερη περιοχή παρατηρούνται έντονες προσβολές από περονόσπορο, ωίδιο και ευδεμίδα, ενώ στο σκηνικό της συρρίκνωσης της παραγωγής συνέβαλλαν και οι ισχυροί άνεμοι το Μάιο.

Καλύτερη πάντως εικόνα παρουσιάζουν τα Πεζά όπου παρατηρήθηκαν ίδιες ασθένειες σε μικρή όμως κλίμακα, με αποτέλεσμα να μην επηρεαστεί η παραγωγή.

Δεύτερη κατηγορία περιοχών είναι αυτές στις οποίες παρατηρείται μείωση του φορτίου των πρέμνων, με χαρακτηριστική τη φράση των αμπελουργών ότι «δεν γέννησαν φέτος τ’ αμπέλια».

Μια πρώτη προσέγγιση, γι αυτή την εξέλιξη από τους ειδικούς είναι ότι η μείωση οφείλεται ειδικά για τις «βλαστομανείς» ποικιλίες, στις πολλές βροχές και τις χαμηλές θερμοκρασίες της άνοιξης, που επηρέασαν τις ταξιανθίες με αποτέλεσμα να υπάρξει κακή εξέλιξη στην καρπόδεση.

Για την περίοδο της άνοιξης οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν, θεωρούνται «ανώμαλες» και επηρέασαν εκτός από την άνθιση και την καρπόδεση και τον υπόλοιπο κύκλο του αμπελιού.

Το εν μέρει γενικευμένο αυτό φαινόμενο παρατηρήθηκε στη Νάουσα, την Αχαΐα, την Εύβοια, την Νεμέα, την Ζάκυνθο, την Λήμνο και την Πάρο.

Η τρίτη κατηγορία περιοχών είναι αυτή που παρουσιάζει πολύ καλή, έως εξαιρετική εικόνα στην σταφυλοπαραγωγή της, αφού δεν παρουσιάσθηκαν ασθένειες, οι βροχοπτώσεις στην ώρα τους βοήθησαν και τον όγκο, αλλά και την ποιότητα, με τον τρύγο όμως και σε αυτές τις περιοχές να αναμένεται όψιμος.

Στις περιοχές αυτές αρχίζοντας από Βορρά προς Νότο, συγκαταλέγονται οι αμπελώνες του Αμυνταίου, της Ζίτσας, εν μέρει της Βοιωτίας, της Αττικής, της Μεσσηνίας, της Σάμου και της Κεφαλονιάς, η οποία αναμένει εξαιρετική χρονιά.

Κρίσιμο βέβαια ζητούμενο παραμένει η εξέλιξη του καιρού μέχρι τον τρύγο, αφού οι καλές ή οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες, μπορεί να δώσουν, είτε γενναιόδωρη παραγωγή, είτε να καταστρέψουν οικονομικά για άλλη μια χρονιά τους πολύπαθους αμπελουργούς.

Οι τιμές των σταφυλιών αναμένεται να έχουν ελαφρά ανοδική τάση.