Τσίπουρο

ΚΕΟΣΟΕ: Σε λάθος κατεύθυνση η αύξηση του ΕΦΚ στο τσίπουρο

Επιφυλάξεις και προβληματισμό διατυπώνει η Κεντρική Συνεταιριστική Ένωση Αμπελοοινικών Προϊόντων (ΚΕΟΣΟΕ) σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο τσίπουρο από 0,59 €/kg που είναι σήμερα στα 6 €, ως αντιστάθμισμα της πολυεξαγγελθείσας κατάργησης του Ε.Φ.Κ. στο κρασί, γεγονός που υπονοεί την αύξηση του Ε.Φ.Κ. στο προϊόν που παράγουν οι διήμεροι μικροί παραγωγοί.

Είναι γνωστό ότι το θέμα της φορολόγησης του προϊόντος όσον αφορά τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία αλλά και τους διήμερους παραγωγούς έχει παραπεμφθεί από την Ε.Ε. στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η ΚΕΟΣΟΕ έγκαιρα υπέβαλε υπόμνημα με το οποίο προτείνει τη λήψη μέτρων, ώστε να υπάρχει διαφάνεια στην παραγωγή και διακίνηση του προϊόντος, που συμβάλλει στην διατήρηση του αμπελουργικού εισοδήματος σε ανεκτά επίπεδα και αναστέλλει τις τάσεις εγκατάλειψης του ελληνικού αμπελώνα.

Η πρόταση λήψης μέτρων όπως π.χ. η αυστηρή παρακολούθηση των στεμφύλων, που αποτελούν την α΄ ύλη για το τσίπουρο, ή η έκδοση διακεκριμένου συνόλου στις αποδείξεις λιανικής πώλησης στα σημεία εστίασης για το κρασί και τα συσκευασμένα ή μη αποστάγματα αμπελοοινικής προέλευσης, θα έδιναν λύσεις σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ για το μεγαλύτερο μέρος της παράνομης παραγωγής και διακίνησης των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης τόσο όσον αφορά τους διήμερους παραγωγούς όσον και τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.

Η ΚΕΟΣΟΕ είναι αντίθετη στη λογική του συμψηφισμού του Ε.Φ.Κ. στο κρασί με αυτόν των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης αφού ο πρώτος έχει αποβεί μοιραίος για την βιωσιμότητα των οινοποιείων, ενώ παράλληλα η αύξηση του Ε.Φ.Κ. των αποσταγμάτων αμπελοοινικής προέλευσης θα εντείνει το φαινόμενο της παραοικονομίας, με μοιραίες επιπτώσεις στην ελληνική αμπελοκαλλιέργεια.

Μόνη αποτελεσματική λύση για την αντιμετώπιση της παραοικονομίας και στα δύο προϊόντα, (κρασί και τσίπουρο) επιβάλλεται να είναι η αυστηρή διαδικασία τήρησης όρων εφαρμοζόμενης ιχνηλασιμότητας από το κράτος, ώστε να διασφαλίζονται ικανοποιητικές τιμές σταφυλιών και εισόδημα για τους αμπελουργούς, αλλά και ο υγιής ανταγωνισμός που αφορά άμεσα τα οργανωμένα αποσταγματοποιεία.