γουρουνι-χοιρος

Κίνα | Αφρικανική πανώλη: Γενετικά τροποποιημένος ιός σε παράνομα εμβόλια

Ισχυρές ενδείξεις ότι ο ιός της αφρικανικής πανώλης των χοίρων τροποποιήθηκε γενετικά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε εμβόλια, αποτελούν δύο νέα στελέχη του ιού της πανώλης των χοίρων που ανιχνεύτηκαν σε φάρμες στην Κίνα.

Όπως μεταδίδει το Reuters, τα δύο νέα στελέχη εντοπίστηκαν σε περισσότερα από 1.000 γουρούνια σε φάρμες  του τέταρτου μεγαλύτερου παραγωγού χοιρινού κρέατος στην Κίνα, καθώς και σε χοίρους που εκτρέφονται σε συνεργαζόμενα παχυντήρια.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Γιαν Ζιτζούν δήλωσε πως από το ένα νέο στέλεχος του ιού απουσιάζει το γονίδιο MGF360, ενώ από το δεύτερο στέλεχος λείπει το MGF360 και ένα ακόμα γονίδιο με την ονομασία CD2v.

Αυτό αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι ο ιός τροποποιήθηκε γενετικά προκειμένου να χρησιμοποιηθεί σε εμβόλια, υποστήριξε ο Γιαν και ο Ουέιν Τζόνσον, κτηνίατρος του Πεκίνου.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον τα νέα στελέχη της πανώλης των χοίρων προκαλούν ήπια ασθένεια, σε αντίθεση με τη συνηθισμένη μορφή της νόσου που συχνά προκαλεί θάνατο. Παρόλα αυτά, τα ζώα που μολύνονται με τα νέα στελέχη θανατώνονται για να αποτραπεί η διασπορά του ιού.

Αν τα νέα στελέχη διαδοθούν ευρέως η Κίνα θα μπορούσε να ξαναζήσει την καταστροφή του 20018-19, όταν μια επιδημία πανώλης αποδεκάτισε τους μισούς από τους 400 εκατομμύρια χοίρους που εκτρέφονταν στην Κίνα, η οποία είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής χοιρινού. Οι τιμές του χοιρινού παραμένουν και σήμερα σε υψηλά επίπεδα.

Τα εμβόλια εξασθενημένου ιού θεωρούνται σήμερα τα πλέον υποσχόμενα για την αφρικανική πανώλη των χοίρων, ενέχουν όμως σημαντικό ρίσκο επειδή ο εξασθενημένος ιός μπορεί να επανέλθει στην αρχική παθογόνο μορφή του.

Ένα τέτοιο εμβόλιο που δοκιμάστηκε στην Ισπανία τη δεκαετία του 1960 προκάλεσε μια χρόνια πάθηση με πρησμένες αρθρώσεις, έλκη στο δέρμα και αναπνευστικά προβλήματα.

Πληροφορίες από Reuters και Το ΒΗΜΑ