τυρια

Κίνα: Άρση των εμπορικών φραγμών που εμπόδιζαν την εισαγωγή ευρωπαϊκών τυριών

Την άρση των αδικαιολόγητων εμπορικών φραγμών που εμπόδιζαν την εισαγωγή ευρωπαϊκών τυριών αποφάσισε η Κίνα, επιτρέποντας την άμεση ανάκαμψη του εμπορίου.

Τα εμπόδια επηρέαζαν συγκεκριμένους τύπους ευρωπαϊκών τυριών, όπως Roquefort, Danish Blue, Gorgonzola ή Stilton, τα οποία εισάγονταν και καταναλώνονταν με ασφάλεια στην Κίνα εδώ και δεκαετίες. Ωστόσο, οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν πρόσφατα να θέσουν εμπορικούς φραγμούς στους παραπάνω τύπους  «μουχλιασμένων» τυριών με το σκεπτικό ότι αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών, απαγορεύοντας ουσιαστικά την εισαγωγή τους από την Ευρώπη.

Ωστόσο οι τεχνικές που αμφισβήτησαν οι Κινέζοι χρησιμοποιούνται από τους τυροπαραγωγούς της ΕΕ εδώ και αιώνες και τα ευρωπαϊκά τυριά σαφώς δεν αποτελούν κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Σύμφωνα με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), όλα τα μέλη πρέπει να αποδέχονται τα διεθνή πρότυπα παραγωγής, εκτός εάν υπάρχει δικαιολογημένος κίνδυνος.

Μετά τις καταγγελίες των καταναλωτών το περασμένο καλοκαίρι και τις συναντήσεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τους κινέζους ομολόγους τους, οι κινεζικές αρχές συμφώνησαν να άρουν τα εμπορικά εμπόδια.