ellinikigeorgia

Κρατικές Ενισχύσεις και Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Τι ποσό επιστρέφεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν

Οι αγρότες που έλαβαν Επιστρεπτέα Προκαταβολή θα έχουν παρατηρήσει ότι το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που έχουν λάβει από διάφορα καθεστώτα είναι μειωμένο.

Από το τελικό ύψος της ενίσχυσης κάθε παραγωγού αφαιρείται το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών που έχει λάβει ως επιστρεπτέα προκαταβολή. Ωστόσο, έως ότου καθορισθεί το άθροισμα των μη επιστρεπτέων ποσών, η ενίσχυση καταβάλλεται με παρακράτηση του 50% του συνολικού ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός μέσω όλων των κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Η μείωση του ποσού κρατικής ενίσχυσης αφορά στο μη επιστρεπτέο τμήμα και δεν σχετίζεται με το ποσό της Επιστρεπτέας Προκαταβολής που πρέπει να επιστραφεί.

Τα παραπάνω αφορούν τις κρατικές ενισχύσεις:

  • υπαίθριου καρπουζιού, mini και obla, της καλοκαιρινής και φθινοπωρινής πατάτας, των θερμοκηπιακών καλλιεργειών σε τομάτες και αγγούρια σε όλη την επικράτεια εξαιρουμένης της Κρήτης και της βουβαλοτροφίας.
  • επιτραπέζιας ελιάς-λοιπές με κωδικό συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ 2008190 και καπνών ποικιλίας Βιρτζίνια.
  • εκτροφής χοίρων, εκτροφής αυτόχθονων μαύρων χοίρων και παραγωγής μελιού.
  • επίσπορης και βιομηχανικής πατάτα και Μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη.
  • καλλιέργειας Λεβάντας, παραγωγής ξηρών Σύκων, της επιτραπέζιας Ελιάς πλην Καλαμών και του κωδικού 2008190 και της καλλιέργειας Καπνού.

Μετά την ολοκλήρωση καθορισμού του αθροίσματος των μη επιστρεπτέων ποσών, εάν το άθροισμα αυτών ξεπερνά το ποσό που έχει παρακρατηθεί για κάθε παραγωγό, τότε για το υπερβάλλον ποσό κινείται διαδικασία ανάκτησης από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. ως αχρεωστήτως καταβληθέν. Οι ενισχύσεις που καθορίζονται από την παρούσα απόφαση δεν συμψηφίζονται με άλλες ενισχύσεις του ΕΓΤΕ οι οποίες καταβάλλονται από ενωσιακές πιστώσεις.

Κατ’ εξαίρεση ειδικά για πυρόπληκτες περιοχές όπου ορίζεται ως μη επιστρεπτέο ποσό το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής που έχει λάβει ο κάθε παραγωγός, για τον υπολογισμό της τελικής ενίσχυσης θα αφαιρείται το 50% του συνολικού ποσού που έλαβαν ως ενίσχυση από τις επιστρεπτέες προκαταβολές.

Για την ολοκλήρωση της διαδικασίας όπως προβλέπεται παραπάνω, ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. αναμένει στοιχεία από την Α.Α.Δ.Ε. προκειμένου να εκκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης  τυχόν αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών σε μη πυρόπληκτους δικαιούχους κρατικής ενίσχυσης εφόσον διαπιστωθεί ότι τους έχει προσδιοριστεί πως το μη επιστρεπτέο ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι μεγαλύτερο του 50%.