ροδακινια

Κρατικές ενισχύσεις σε ροδακινοπαραγωγούς – Αντιδράσεις για το ύψος ενίσχυσης

Τα 12 εκ. ευρώ αναμένεται να ξεπεράσει το ύψος ενίσχυσης των ροδακινοπαραγωγών στις Περιφερειακές Ενότητες Πέλλας και Ημαθίας για ζημιές που προκλήθηκαν από έντονα καιρικά φαινόμενα ( καλοκαιρινές βροχοπτώσεις) το έτος 2018 , σύμφωνα με ενημερωτικό δελτίο της Π.Ε. Πέλλας.

Το προηγούμενο έτος το ύψος αποζημίωσης για το σύνολο των ροδακίνων και νεκταρινιών της χώρας ήταν 8,5 εκ. ευρώ για 94,4 χιλ. στρέμματα.

Για το έτος 2018 οι ζημιές στις Π.Ε. Πέλλας και Ημαθίας αφορούν περίπου 200 χιλιάδες στρέμματα.

Οι ζημιές καλύπτονται από τις κρατικές ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού και όχι του ΕΛΓΑ.

Οι ροδακινοπαραγωγοί της ΠΕ Πέλλας, οικονομικά εξαρτώμενοι από τη ροδακινοκαλλιέργεια, οι καλλιέργειες των οποίων έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αντιδρούν στο ύψος της στρεμματικής αποζημίωσης θεωρώντας ότι τα χρήματα που δίνονται είναι ελάχιστα σε σχέση με την απώλεια του εισοδήματος τους.

«Ζητάμε από τον αρμόδιο Υπουργό να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε, οι παραγωγοί να αποζημιωθούν με δίκαιο τρόπο, αυξάνοντας το ποσό που πρόκειται να διατεθεί για την κάλυψη της ζημιάς» δήλωσε η Αν. Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Αθηνά Αθανασιάδου – Αηδονά.

Η Π.Ε. Πέλλας ζητά η αποζημίωση να κλιμακωθεί ανάλογα με την ένταση της ζημιάς. Τα μεγαλύτερα προβλήματα (εμφάνιση λεκέδων στο φλοιό των καρπών, μαλάκωμα σάρκας, έντονη καρπόπτωση), εμφανίστηκαν στις ποικιλίες που είτε ήταν ώριμες είτε ωρίμαζαν αμέσως μετά τις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στα τέλη του Ιουνίου.