ελαιολαδο

Κύπρος: Συντριπτικό ποσοστό στις εισαγωγές ελληνικού ελαιολάδου

Η εγχώρια παραγωγή ελαιολάδου καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της κυπριακής αγοράς. Το 2018 σχεδόν τα 2/3 της εγχώριας ζήτησης ελαιολάδου καλύφθηκαν από την εγχώρια παραγωγή.

Σύμφωνα με στοιχεία της Κυπριακής Σταιτιστικής Υπηρεσίας η τάση στις εισαγωγές κατά την τελευταία τετραετία είναι αρνητική, με εξαίρεση το 2017, χρονιά κατά την οποία υπήρξε σημαντική αύξηση (+37%), προφανώς λόγω της μειωμένης παραγωγής εγχώριου ελαιολάδου του 2016. Το ελαιόλαδο που εισήγαγε η Κύπρος το 2018, συνολικού βάρους 888,6 τόνων, είχε ως μέση αξία τα 3,52 €/κιλό.

Η Ελλάδα είναι ο κύριος προμηθευτής της Κύπρου σε ελαιόλαδο. Πέρυσι, το ελληνικό ελαιόλαδο κάλυψε το 90% των συνολικών εισαγωγών με μέση τιμή τα 3,6 €/kg. Όσον αφορά την κατηγορία παρθένο ελαιόλαδο, το 2018 η Κύπρος προμηθεύτηκε από την χώρα μας το 89% των εισαγωγών, με μια μέση τιμή που ανήλθε σε 4,2 €/kg.

Άλλες χώρες που εξήγαγαν παρθένο ελαιόλαδο στην Κύπρο το 2018 ήταν η Ισπανία (με μέση τιμή 2,78 Ευρώ/kg) , η Βουλγαρία (0,77 Ευρώ/kg) και η Ιταλία (7,2 Ευρώ/kg).

Έρευνα που πραγματοποίησε το γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Κύπρο στην λιανική αγορά ελαιολάδου έδειξε ότι η προτίμηση των Κύπριων καταναλωτών κλίνει προς το παρθένο και λιγότερο προς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Επίσης, στην Κύπρο διατίθεται το «λάδι σαλάτας», το οποίο αποτελεί υποκατάστατο ελαιολάδου και συνήθως προέρχεται από την μίξη ελαιολάδου, σπορέλαιου και πυρηνέλαιου.

Τέλος, ένα αρκετά μεγάλο μερίδιο καταναλωτών στην Κύπρο προμηθεύεται ελαιόλαδο σε μορφή χύμα από ντόπιους παραγωγούς, παρακάμπτοντας εντελώς τα σημεία λιανικής πώλησης.