κρασι

Μεγάλη αύξηση στις τιμές των εξαγώμενων εμφιαλωμένων ισπανικών κρασιών

Η Ισπανία εξάγει τα ακριβότερα κρασιά σε αγορές που επιθυμούν τη διαφοροποίηση” αναφέρει το Παρατηρητήριο Αγοράς Οίνου της Ισπανίας.

Οι ισπανικές εξαγωγές οίνου το 2017 ανήλθαν σε 29 εκατ. εκατόλιτρα σημειώνοντας ρεκόρ ως προς την αξία που έφθασε τα 3,2 δις ευρώ (αύξηση 9%).

Αν και ο όγκος των εξαγωγών παρέμεινε σχετικά σταθερός – οι εξαγωγές εμφιαλωμένων σε όλες τις κατηγορίες ήσυχων και αφρωδών οίνων αυξήθηκαν – οι μέσες τιμές σημείωσαν σημαντική αύξηση και ειδικά για τα εμφιαλωμένα, τα οποία εξάγονται στην κινεζική αγορά.

Αυτό οφείλεται στην ανάπτυξη της Κίνας, η οποία εισήγαγε 1,5 εκατ. εκατόλιτρα ισπανικών οίνων με πωλήσεις ύψους 190 εκατ. ευρώ (1,26 €/lt) και αύξηση 26%. Η κινεζική αγορά γίνεται έτσι ο 5ος προορισμός εξαγωγών για τους ισπανικούς οίνους. Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει η μεγαλύτερη αγορά ως προς τον όγκο, ακολουθούμενη από τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία.

Εμφιαλωμένα και χύμα

Ο κύκλος εργασιών στον τομέα των εμφιαλωμένων οίνων σημείωνει συνεχή ανάπτυξη (22,8 εκατ. εκατόλιτρα αξίας 2,8 δισ. ευρώ) σημειώνοντας αύξηση 3% στον όγκο και 8% στην αξία.

Οι εξαγωγές χύμα οίνου επίσης κατέγραψαν τιμές ρεκόρ, με 12,4 εκατ. εκατόλιτρα αξίας 588 εκατ. ευρώ (αύξηση 1% και 20% αντίστοιχα).

Σύμφωνα με το το Παρατηρητήριο Αγοράς Οίνου της Ισπανίας οι εμπορικές προβλέψεις για το 2018 τείνουν προς μια πιθανή μείωση του εξαγόμενου όγκου, εξαιτίας της μικρής συγκομιδής το 2017, αλλά με πιθανή ανατίμηση, η οποία θα αυξήσει τον κύκλο εργασιών.