αμπελωνας

Μειώνονται οι εκτάσεις των ελληνικών αμπελώνων

Δραματική μείωση εκτάσεων εμφανίζει ο ελληνικός αμπελώνας, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΟΑΟ, ο προϊστάμενος του τμήματος Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων ποτών του ΥΠΑΑΤ.

Συγκεκριμένα, από το έτος 2012 έως το έτος 2021 η μείωση των εκτάσεων έφθασε σχεδόν τα 28.000 στρέμματα.

Εάν στις εκτάσεις αυτές προστεθούν οι νέες φυτεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με βάση το καθεστώς Αδειών Φύτευσης, δηλαδή φυτεύσεις σχεδόν 37.000 στρεμμάτων, τότε η πραγματική μείωση άγγιξε τα 65.000 στρέμματα.

Σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ , η τεράστια αυτή μείωση σε μια 9ετία, οφείλεται κυρίως με το ασύμφορο της αμπελοκαλλιέργειας αφενός και αφετέρου με το κληρονομικό δίκαιο και την ηλικιακή σύνθεση των αμπελουργών.

Η μεγάλη μείωση εκτάσεων παρατηρείται στις Περιφέρειες κυρίως της Πελοποννήσου, της Αττικής και της Στερεάς, εκεί δηλαδή όπου η αμπελοκαλλιέργεια έχει εκτατική στάθμιση και είναι ο κύριος τροφοδότης πρώτης ύλης της οινοβιομηχανίας.

Η ΚΕΟΣΟΕ αναφέρει επίσης την εκρηκτική άνοδο του αριθμού των δηλωμένων οινοποιείων που από 665 το 2010, ανέρχονται σε 1.617 το 2021, γεγονός που όπως τονίζει, «υποδηλώνει ένα τεράστιο επίσης κατακερματισμό τόσο στην παραγωγή, όσο και στο εμπόριο, αντιγράφοντας τις παθογένειες που συναντάμε στα διαρθρωτικά μεγέθη της πρωτογενούς παραγωγής».

Δυσοίωνη είναι και η παρούσα συγκυρία, που με προεξάρχουσα την ενεργειακή κρίση και την εκτίναξη του κόστους εισροών, ωθεί τους αμπελουργούς να ακυρώνουν μαζικά παραγγελίες σε φυτωριούχους, είτε για νέα φύτευση, είτε για αναδιαρθρώσεις, παρά το ότι έχουν στα χέρια τους εγκριτικές αποφάσεις από το ΥΠΑΑΤ.