γεωργια σογια

Μεταλλαγμένη σόγια στις ζωοτροφές – Οι ΗΠΑ ο κυριότερος προμηθευτής της ΕΕ

Από το 25% που ήταν πέρυσι, διαμορφώνεται πλέον στο 52 % το μερίδιο των ΗΠΑ στις εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ, καθιστώντας την τον κυριότερο προμηθευτή της Ευρώπης, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ακολουθούν η Βραζιλία (40 %) που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής, ο Καναδάς (2,3 %), η Παραγουάη (2,3 %) και η Ουρουγουάη (1,7 %).

Μετά τη συνάντησή τους στην Ουάσιγκτον στις 25 Ιουλίου, οι πρόεδροι Γιούνκερ και Τραμπ εξέδωσαν μια κοινή δήλωση ΕΕ-ΗΠΑ, στην οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο σε διάφορους τομείς και προϊόντα, μεταξύ των οποίων και οι σπόροι σόγιας.

Σήμερα η ΕΕ εισάγει περίπου 14 εκατ. τόνους σπόρων σόγιας τον χρόνο, που χρησιμοποιούνται ως πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή ζώων όπως πουλερικά, χοίροι και βοοειδή, καθώς και για την γαλακτοπαραγωγή. Χάρη στις ανταγωνιστικές τους τιμές, οι σπόροι σόγιας προέλευσης ΗΠΑ αποτελούν μια ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες ζωοτροφών.

Ωστόσο, οι Ευρωπαϊοι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πάνω από 92% της καλλιέργειας σόγιας στις ΗΠΑ είναι γενετικά τροποποιημένη.