γεωργια-αγροτης-ελγα

«Μήδεια»: Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών – Πότε θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις

Ξεκίνησε χθες Τρίτη 23 Φεβρουαρίου η διαδικασία υποβολής δηλώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο από το καιρικό φαινόμενο «Μήδεια», σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ έχουν ήδη προσδιορίσει τις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχουν πληγεί οι οποίες αφορούν πρώιμες ποικιλίες καλλιεργειών με νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, αμύγδαλα καθώς και καλλιέργειες, σιτηρών, ελαιοκράμβης,  ψυχανθών και κηπευτικών. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα εκτιμητικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν από τις καλλιέργειες που χρήζουν άμεσης εκτίμησης (κηπευτικά) και στη συνέχεια θα εκτιμηθεί η ζημιά στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όταν αυτές θα βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. 

Οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν αμέσως μετά την πληρωμή της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς των αγροτών και κτηνοτρόφων για το έτος 2020 – 2021, διότι οι ζημίες πραγματοποιήθηκαν εντός του έτους 2021 και μόνον με τα έσοδα της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς για το έτος αυτό επιτρέπεται η αποζημίωση τους.

Για τις καλλιέργειες οι οποίες επλήγησαν και δεν συμπεριλαμβάνονται στις περιπτώσεις οι οποίες καλύπτονται από τον υφιστάμενο κανονισμό του ΕΛΓΑ , θα ακολουθηθεί η διαδικασία αποτύπωσης και κοστολόγησης όπως ακριβώς στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων του Μεσογειακού Κυκλώνα « ΙΑΝΟΣ» .