Μην υποτιμάτε την παχυσαρκία – Διατροφικές οδηγίες από 100 χώρες

Κάθε χώρα διαθέτει το δικό της “μενού” στο θέμα της διατροφής. Ακόμα και από τόπο σε τόπο οι διατροφικές συνήθειες διαφέρουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των γεωργικών προϊόντων, τις διατροφικές συνήθειες ακόμα και τον πολιτισμό, δημιουργώντας ένα παγκόσμιο ψηφιδωτό γεύσεων.

Ωστόσο, ανεξάρτητα από που ζει κάποιος, ανεξάρτητα από τι παράγει ο κάθε τόπος, υπάρχουν κάποιες αλήθειες που είναι σταθερές.

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο τρώνε φαγητά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, τη στιγμή που κάποιοι άλλοι υποφέρουν από υποσιτισμό. Παράλληλα, η αστικοποίηση και η καθιστική ζωή έχουν μειώσει το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας των ανθρώπων, εκτοξεύοντας τα επίπεδα παχυσαρκίας δημιουργώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η παγκόσμια παχυσαρκία έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από το 1975 και μαζί της τα προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

Αυτή η τάση δεν περιορίζεται στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Στην πραγματικότητα, στις χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα, ο αριθμός των υπέρβαρων και παχύσαρκων ανθρώπων αυξάνεται με ακόμη ταχύτερο ρυθμό εξαιτίας των χαμηλής ποιότητας προϊόντων διατροφής.

Στο παρακάτω διάγραμμα παρουσιάζονται τα ποσοστά παχυσαρκίας σε ενήλικους από χώρες του ΟΟΣΑ.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά ηλικίας 15 ετών αυξάνονται συνεχώς σχεδόν σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ. Στην Ελλάδα, όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, τα ποσοστά παχυσαρκίας σε παιδιά αυξήθηκε κατακόρυφα από το 2001 έως το 2014

Να θυμάστε:
  • Τρώτε πολλά λαχανικά και φρούτα
  • Διαβάστε προσεκτικά την ετικέτα πριν αγοράσετε το προϊόν
  • Ελέγχετε το βάρος σας
  • Περιορίστε τα τρόφιμα και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη
  • Μειώστε το αλάτι
  • Πίνετε τακτικά νερό
  • Εάν πίνετε αλκοόλ, να το κάνετε με μέτρο
  • Εντάξτε τη σωματική άσκηση στην καθημερινότητα σας

Σε μια εποχή που η παχυσαρκία είναι σε άνοδο, οι διατροφικές οδηγίες είναι πολύ σημαντικές για μία σωστή και υγιεινή διατροφή.

Περισσότερες από 100 χώρες έχουν αναπτύξει διατροφικές οδηγίες τις οποίες μπορείτε να βρείτε εδώ.