αφρικη-πεινα

Ν. Αφρική: Ξηρασία, κυκλώνες και πλημμύρες καταστρέφουν τις καλλιέργειες – Διατροφική ανασφάλεια για εκατομμύρια ανθρώπους

Μόνο μια χρονιά, την τελευταία πενταετία, οι βροχοπτώσεις ανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα στη νότια Αφρική. Η ξηρασία, οι κυκλώνες και οι πλημμύρες καταστρέφουν ολοσχερώς τις καλλιέργειες των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων προκαλώντας έντονα επισιτιστικά προβλήματα.

11 εκατομμύρια άνθρωποι πλήττονται ήδη από σοβαρή διατροφική ανασφάλεια σε εννέα χώρες της νότιας Αφρικής ενώ συνολικά 45 εκατομμύρια άνθρωποι σε δεκαέξια κράτη θα βρεθούν σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας μέσα στους επόμενους έξι μήνες, εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

Η διατροφική ανασφάλεια, τόσο σε αστικές όσο και αγροτικές περιοχές,  επιδεινώνεται από τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων, τις μεγάλες απώλειες ζωικού κεφαλαίου και την αυξανόμενη ανεργία.

Οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι πλέον ορατές σε περιοχές της νότιας Αφρικής ενώ σύμφωνα με την Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος η θερμοκρασία στην νότια Αφρική αυξάνεται με διπλάσια ταχύτητα σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πλανήτη.