Η κρεατοβιομηχανία αποτελεί τον 4ο μεγαλύτερο κλάδο της ισπανικής βιομηχανίας μετά την αυτοκινητοβιομηχανία, την πετρελαιοβιομηχανία και τη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας. Στον κλάδο δραστηριοποιούνται περίπου 3.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, όπου απασχολούνται άμεσα 80.979 εργαζόμενοι. Ο κύκλος εργασιών του κλάδου ανέρχεται σε 22,2 δισ. € – πάνω από το 21,6% του συνόλου του ισπανικού τομέα τροφίμων – και αντιπροσωπεύει το 2% του ΑΕΠ της χώρας, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Βιομηχανιών Κρέατος της Ισπανίας.
Το 2016, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στη Μαδρίτη, σημειώθηκε νέο ρεκόρ στις ισπανικές εξαγωγές κρέατος, ξεπερνώντας για πρώτη φορά, τα 5 δισεκ. ευρώ, καθιστώντας την Ισπανία σε σημαντικό εξαγωγέα κρεάτων, με τα προϊόντα της να πρωταγωνιστούν στις διεθνείς αγορές.
Τα 2/3 των εξαγωγών κατευθύνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στην Γερμανία, Γαλλία, Πορτογαλία και Ιταλία.
Χοιρινό
Είναι ο 4ος μεγαλύτερος εξαγωγέας παγκοσμίως χοιρινού κρέατος, με ποσοστό εξαγωγών 8% επί του συνολικού (1,4 εκατομμύρια τόνοι) μετά την Γερμανία με 18%, τις ΗΠΑ με 15% και την Δανία 10%.
Το 2016 εξήχθησαν 1.490.036 τόνοι χοιρινού κρέατος, αξίας 3.207 εκατομμυρίων ευρώ (ένα άλλο ρεκόρ που ξεπέρασε τις 3.000 εκατομμύρια πωλήσεις), που αντιπροσωπεύει αύξηση 18,8% σε όγκο και 18,6% % σε αξία. Επιπλέον, για ένα ακόμη έτος πρέπει να καταγραφεί η θεαματική αύξηση των εξαγωγών παραπροϊόντων, 396.539 τόνοι (+ 21.4%), αξίας 447 εκατομμυρίων ευρώ (+ 26,3%).
Βόειο
Όσον αφορά το βόειο κρέας, οι εξαγωγές κρέατος και παραπροϊόντων ήταν επίσης θετικές, καθώς έφθασαν στο ρεκόρ των 169.539 τόνων που εξήχθη (+ 4.0%), καταγράφοντας μεγάλη πρόοδο που σε σχέση με το 2015.