αγελαδες

Ο ισχυρός γαλακτοκομικός τομέας της Ολλανδίας

Η Ολλανδία φημίζεται για τον γαλακτοπαραγωγικό της τομέα ο οποίος αποτελεί σημαντικό τμήμα της οικονομίας της και του διεθνούς εμπορίου της.

Σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. στη Χάγη, περίπου 14,3 εκατ. τόνοι γάλακτος ετησίως κατευθύνονται στην γαλακτοκομική της βιομηχανία με την αξία να ανέρχεται σε 7,7 δις ευρώ.

Χαρακτηριστικό στοιχείο για τη σημασία του τομέα αποτελεί το ποσοστό που καταλαμβάνουν οι λειμώνες και οι καλλιέργειες με αραβόσιτο, που φθάνει στο 27% της συνολικής έκτασης της Ολλανδίας (1,1 εκατ. εκτάρια) για την εκτροφή 1,7 εκατ. γαλακτοπαραγωγών αγελάδων.

Από την παραγωγή έως και την επεξεργασία του γάλακτος απασχολούνται περίπου 49.000 κτηνοτρόφοι και εργαζόμενοι. Ο αριθμός των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων ανέρχεται περίπου σε 17.000, ενώ η βιομηχανία επεξεργασίας γαλακτοκομικών αποτελείται από 25 εταιρείες με 53 εργοστάσια. Πέντε από αυτές τις εταιρείες είναι συνεταιρισμοί.

Ε.Ε.: Ο σημαντικότερος προορισμός

Το 65% της ολλανδικής παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων προορίζεται για το εξωτερικό με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται σε περίπου 7,9 δις ευρώ και να συμβάλλει κατά 7% στο εμπορικό πλεόνασμα της χώρας.

Η Ε.Ε. είναι ο σημαντικότερος προορισμός για τα ολλανδικά γαλακτοκομικά προϊόντα, αφού εισάγει τα τρία τέταρτα της αξίας των συνολικών εξαγωγών.

Η Ολλανδία κατέχει την πέμπτη θέση στη λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες εξαγωγές γαλακτοκομικών προϊόντων στον κόσμο, μετά τη Νέα Ζηλανδία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Αυστραλία και τη Λευκορωσία.

Λιγότερες αγελάδες και εκμεταλλεύσεις

Παρόλο που οι αγέλες γαλακτοπαραγωγής μειώθηκαν κατά 130.000 (-7%) το 2017 – λόγω του σχεδίου μείωσης των φωσφορικών αλάτων – οι ολλανδικές γαλακτοκομικές εκμεταλλεύσεις παρήγαγαν σχεδόν το ίδιο με το προηγούμενο έτος, αυξάνοντας την απόδοση γάλακτος ανά αγελάδα.

Αυτό αντιστοιχεί σε έναν μέσο όρο 8.560 kg ανά αγελάδα το 2017, σχεδόν 3% υψηλότερα από το 2016.

Η τάση για λιγότερες σε αριθμό αλλά μεγαλύτερες σε μέγεθος κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις επικρατεί εδώ και δεκαετίες στην Ολλανδία. Το αποτέλεσμα, ο αριθμός των γαλακτοκομικών εκμεταλλεύσεων με περισσότερες από 100 γαλακτοπαραγωγές αγελάδες να έχει τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2000.