ζαχαροτευτλα

Ο τομέας ζάχαρης μετά το τέλος των ποσοστώσεων

Για  μια νέα ισορροπία και για σημάδια σταθεροποίησης κάνει λόγο μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ζάχαρης.

Τα τελευταία χρόνια, μετά το τέλος των ποσοστώσεων, ο τομέας παραγωγής ζάχαρης αντιμετώπισε πολλές αναταράξεις. Η περίοδος εμπορίας 2017/18, η οποία ακολούθησε το τέλος των ποσοστώσεων, συνδύασε υψηλότερες του μέσου όρου αποδόσεις με επεκτατικές στρατηγικές από ορισμένους παραγωγούς ζάχαρης της ΕΕ, με αποτέλεσμα την εξαιρετικά υψηλή παραγωγή ζάχαρης.

Αυτή η υπερπροσφορά αντιμετωπίστηκε με σημαντική μείωση των τιμών της ζάχαρης στη διεθνή αγορά, προκαλώντας μια τετραετή περίοδο χαμηλών τιμών ζάχαρης στην αγορά της ΕΕ.

Συνολικά, οι φορείς της αλυσίδας εφοδιασμού ζάχαρης της ΕΕ παρουσίασαν σημαντική μείωση της κερδοφορίας τους, με την οικονομική βιωσιμότητα του τομέα να απειλείται σοβαρά.

Η προσαρμογή της παραγωγής ζάχαρης προς τα κάτω και η μέτρια αύξηση των τιμών τα τελευταία χρόνια αποτελεί ένδειξη ότι η αγορά ζάχαρης της ΕΕ βρίσκεται σε διαδικασία εξεύρεσης νέας ισορροπίας.

Αυτά είναι μεταξύ των βασικών συμπερασμάτων της “Μελέτης σχετικά με τις στρατηγικές προσαρμογής της αλυσίδας εφοδιασμού ζάχαρης μετά τη λήξη των ποσοστώσεων ζάχαρης”, που δημοσιεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μπορείτε να βρείτε εδώ.