πουλιά

Οδηγός για να αναγνωρίζετε τα πουλιά της Θεσσαλονίκης

13 Νοεμβρίου 2014 – Η Θεσσαλονίκη, αν και μεγάλο αστικό κέντρο, φιλοξενεί περισσότερα από 140 είδη πουλιών, ορισμένα από αυτά σπάνια ή και απειλούμενα. Τουλάχιστον 42 είδη, αρκετά από αυτά κοινά πουλιά, γνωστά στους περισσότερους, ζουν στην πόλη όλον το χρόνο, φωλιάζουν και αναπαράγονται. Ένας σημαντικός αριθμός πουλιών ζει στις λιγότερο ανεπτυγμένες γωνιές της πόλης, στα πιο πυκνά σημεία των πάρκων και στα πιο παλιά και ήσυχα κτίρια, ενώ εξαρτάται άμεσα από τη διατήρηση των υπαρχόντων και τη δημιουργία νέων «πυρήνων φύσης» μέσα στο αστικό περιβάλλον. Για αρκετά επίσης είδη πουλιών η Θεσσαλονίκη αποτελεί σταθμό ξεκούρασης και διατροφής κατά τη μετανάστευση.

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σε συνεργασία με τη Θεσσαλονίκη-Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014 σας προσκαλεί να ανακαλύψετε μια άλλη πλευρά της πόλης μας με τη βοήθεια του νέου Οδηγού Αναγνώρισης των Πουλιών της Θεσσαλονίκης που πρόσφατα εκδόθηκε.

Η δράση ξεκινάει την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου με την παρουσίαση και τη δωρεάν διάθεση του Οδηγού Αναγνώρισης και ολοκληρώνεται τις επόμενες τρεις μέρες με περιπάτους παρατήρησης πουλιών σε πάρκα και γειτονιές της πόλης με κατάλληλο εξοπλισμό και τη βοήθεια των μελών της Ορνιθολογικής.

Στόχος της δράσης είναι οι νέοι της πόλης να μυηθούν στην παρατήρηση και αναγνώριση των πουλιών της Θεσσαλονίκης με τη χρήση του νέου Οδηγού.

Το πρόγραμμα της δράσης περιλαμβάνει:

  • Παρουσίαση του έντυπου Οδηγού Αναγνώρισης των πουλιών της Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 στις 18:30 στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Ο Οδηγός θα διατίθεται δωρεάν στους συμμετέχοντες
  • Παρατήρηση πουλιών με τη βοήθεια του έντυπου Οδηγού Αναγνώρισης και μελών της Ορνιθολογικής στην Παραλία και στα πάρκα της πόλης την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου από τις 15:00 έως τις 17:00, με εκκίνηση το Δημοτικό Πάρκο (χώρος πρώην Αναψυκτηρίων) απέναντι από τη ΧΑΝΘ στο αναψυκτήριο Ξαρχάκος
  • Παρατήρηση πουλιών στην Άνω Πόλη κοντά στα Τείχη, ξεκινώντας από τον Πύργο Τριγωνίου το Σάββατο 15 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 12:00
  • Παρατήρηση πουλιών στην Πανεπιστημιούπολη, αρχίζοντας από την Πλατεία Χημείου την Κυριακή 16 Νοεμβρίου από τις 10:00 έως τις 12:00.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε στο τηλ. 2310 244245, κινητό 6973246150,  e-mail:thess@ornithologiki.gr.