ελαιολαδο-ελιες

Οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών και ελαιόλαδου στη Σερβία

Οι εδαφοκλιματικές συνθήκες στη Σερβία δεν επιτρέπουν την καλλιέργεια ελαιόδενδρων με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εγχώρια παραγωγή ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς, σε αντίθεση με τη μεγάλη παραγωγή σε σπορέλαια και ειδικότερα σε καλαμποκέλαιο και ηλιέλαιο.

Οι επισκέψεις Σέρβων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλα μεσογειακά κράτη τα τελευταία χρόνια και η γνωριμίας τους με τη μεσογειακή διατροφή, με παράλληλη βελτίωση του βιοτικού τους επιπέδου, έχουν βοηθήσει στην αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου και επιτραπέζιας ελιάς, σύμφωνα με έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στο Βελιγράδι.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με την έκθεση, η κατανάλωση ελαιολάδου περιορίζεται στις σαλάτες ενώ για τη κουζίνα οι Σέρβοι προτιμούν τα σπορέλαια.

Εισαγωγές: Στην πρώτη θέση η ελληνικές επιτραπέζιες ελιές

Ο κύριος όγκος εισαγωγών παρθένου ελαιολάδου στη Σερβία προέρχεται από την Ιταλία, την Ελλάδα, και την Ισπανία, με την Ιταλία και την Ελλάδα να κατέχουν περίπου το 90% της αγοράς.

Όσον αφορά στις εισαγωγές επιτραπέζιων ελιών, ο κύριος όγκος των εισαγωγών προέρχεται από την Ελλάδα και δευτερευόντως από την Τουρκία και την Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Σερβίας, οι εισαγωγές ελληνικού ελαιόλαδου το 2017 ανήλθαν σε 822 χιλιάδες ευρώ (ποσότητα: 153.029 κιλά)

Οι τιμές

Στα καταστήματα λιανικής πώλησης οι ελιές, πράσινες, μαύρες και γεμιστές, διατίθενται κυρίως σε γυάλινα βάζα των 140 ml, 310 ml, 570 ml και 1.5 kg. Το ελαιόλαδο διατίθεται και αυτό σε γυάλινες συσκευασίες των 250 ml, 500 ml, 750 ml και του 1 L, όπως και σε μεταλλικές του 1 L και των 3 L. Η μεγαλύτερη κατανάλωση παρθένου ελαιολάδου παρατηρείται στις γυάλινες συσκευασίες των 500 ml και 750 ml.

Επιτραπέζιες ελιές -Ενδεικτικές τιμές

  • ΧύμαΠοσότητα: 1 κιλό, Τιμή: 2 – 5 €
  • Γυάλινη συσκευασίαΠοσότητα: 310 γραμ., Τιμή: 0,9 – 1,5 €
  • Γυάλινη συσκευασίαΠοσότητα: 570 γραμ., Τιμή: 1,7 – 3 €
  • Γυάλινη συσκευασία – Ποσότητα: 1,5 κιλό, Τιμή: 3,6 – 4,6 €

Εξτρα παρθένο ελαιόλαδο -Ενδεικτικές τιμές

  • Μεταλλική και γυάλινη συσκευασίαΠοσότητα: 1 L., Τιμή: 5,4 €
  • Γυάλινη συσκευασίαΠοσότητα: 500 ml, Τιμή: 2,9 – 4,4 €
  • Γυάλινη συσκευασίαΠοσότητα: 750 ml, Τιμή: 3,8 – 5 €

Οι λιανικές τιμές σπορέλαιων, όπως άλλωστε είναι αναμενόμενο, είναι σημαντικά πιο χαμηλές από αυτές του ελαιόλαδου και κυμαίνονται από 0,84 – 0,93 € (πλαστικές συσκευασίες 1 L).