βιομηχανια

Οι καταστροφικές συνέπειες της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας – Ντοκιμαντέρ

Το χοιρινό είναι ο τύπος κρέατος που καταναλώνεται πιο συχνά από κάθε άλλο στον κόσμο και η είσοδος νέων χωρών στην αγορά χοιρινού κρέατος έχει προκαλέσει την περαιτέρω αύξηση της ζήτησής του.

Η πίεση των αγορών για περισσότερες και πιο φθηνές ποσότητες κρέατος έχουν ενισχύση την διεύρυνση της βιομηχανοποιημένης κτηνοτροφίας σε πολλές χώρες του κόσμου.

Τεράστιες εταιρίες επεκτείνουν συνεχώς την κυριαρχία τους, καθετοποιούν πλήρως την παραγωγή και εκτοπίζουν τους μικρούς παραγωγούς από τη γη τους ή τους μετατρέπουν σε εργάτες.

Οι τεράστιες καθετοποιημένες μονάδες ναι μεν επιτυγχάνουν μείωση του κόστους παραγωγής και άρα ανταγωνιστικές τιμές των τελικών προϊόντων και ικανοποιούν την όλο και αυξανόμενη ζήτηση χοιρινού κρέατος παγκοσμίως, από την άλλη όμως οι καταστροφικές συνέπειες ενός τέτοιου συστήματος παραγωγής στον άνθρωπο, στις κοινωνίες και στο φυσικό περιβάλλον αποδεικνύουν ότι η βιομηχανοποίηση της γεωργίας δεν είναι η λύση.

Παρακολουθήστε ένα διαφωτιστικό ντοκιμαντέρ της DW για το πόσο καταστροφική είναι η κατά τα άλλα κερδοφόρα βιομηχανοποιημένη γεωργία εδώ.