Οι παροχές του ΟΓΑ για 330.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους

Δελτία κοινωνικού τουρισμού, εκδρομικά πακέτα, δωρεάν βιβλία, εισιτήρια θεάτρου, σεμινάρια και χρηματικά βοηθήματα σε πολύτεκνες αγρότισσες προσφέρει ο ΟΓΑ μέσω του Λογαριασμού Αγροτικής Εστίας (ΛΑΕ) σε περισσότερους από 330.000 ασφαλισμένους και συνταξιούχους αγρότες, με τη συνολική δαπάνη να ξεπερνάει για το 2017 τα 14 εκατ. ευρώ.

Οι αιτήσεις συμμετοχής από αγρότες – δικαιούχους υποβάλλονται στα ΚΕΠ έως τις 25/7.

Συνολικά δικαίωμα συμμετοχής έχουν περίπου 1,2 εκατομμύρια ασφαλισμένοι, συνταξιούχοι και προστατευόμενα μέλη τους εφόσον είναι ενήμεροι και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Στο μητρώο δικαιούχων των παροχών του 2017 περιλαμβάνονται όλοι όσοι έχουν εξοφλήσει τις εισφορές τους στον ΟΓΑ έως και το Α’ Εξάμηνο του 2016 ή έχουν ενεργές ρυθμίσεις γι αυτές.

Οι παροχές του ΛΑΕ έχουν πλέον ως αποκλειστικό πόρο την εισφορά των ασφαλισμένων, η οποία ορίστηκε στο 0,25% του εισοδήματός τους και σε απόλυτους αριθμούς κυμαίνεται στα 12 – 15 ευρώ ετησίως για την πλειοψηφία των ασφαλισμένων αγροτών.

Ειδικά στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού, το 2016 καταγράφηκε αύξηση των συμμετεχόντων κατά 30% σε σχέση με το 2015. Σε αυξητική τροχιά κινήθηκε τη διετία 2015 – 2016 και η συμμετοχή στα εκδρομικά προγράμματα. Παρόλα αυτά η συμμετοχή δεν καλύπτει το σύνολο των προσφερόμενων θέσεων, γι αυτό και ο Οργανισμός καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να την αυξήσει.

Για τα προγράμματα του κοινωνικού τουρισμού η επιδότηση του ΟΓΑ φτάνει έως τα 23 ευρώ ανά άτομο και ανά ημέρα, ενώ ειδικά για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα φτάνει στα 35 ευρώ. Συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι ΕΦΚΑ αγροτών (ΟΓΑ) μπορούν να κάνουν 6ήμερες διακοπές με μέγιστη συμμετοχή ανά ημέρα 15 ευρώ, η οποία για το Βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα περιορίζεται σε μόλις 3 ευρώ. Όσοι επιλέξουν αυτούς τους προορισμούς θα έχουν δωρεάν διαμονή και θα πληρώσουν μόνο το πρωινό τους, εφόσον αυτό παρέχεται. Μάλιστα, για πρώτη χρονιά φέτος, τα εκδρομικά πακέτα είναι 4ήμερα (3 διανυκτερεύσεις).

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουν άνευ κλήρωσης όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας ή τυφλότητας ή λαμβάνουν επίδομα τετραπληγίας – παραπληγίας ή πάσχουν από νοητική αναπηρία, σύνδρομο Down, εγκεφαλική παράλυση.

Αναλυτικές πληροφορίες θα βρείτε εδώ.