σιταρι-κριθαρι

Οι προβλέψεις του FAO για την παγκόσμια παραγωγή γεωργικών προϊόντων το 2019

Αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής σιταριού και αραβοσίτου και υποχώρηση κάτω από τα περσινά επίπεδα αυτής του ρυζιού, προβλέπει ο Διεθνής Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) για το 2019.

Επίσης, για πρώτη φορά την τελευταία τριετία, η παραγωγή ελαιούχων σπόρων, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Οργανισμού, αναμένεται να μειωθεί, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης των καλλιεργειών σόγιας και τις χαμηλότερες αποδόσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, αλλά και τις αρνητικές προβλέψεις για το κραμβέλαιο σε Καναδά και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μείωση και στην παγκόσμια παραγωγή ζάχαρης κατά 2,8%, παρά τη διαφαινόμενη αύξηση της κατανάλωσης.

Παραγωγή κρέατος

Για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες αναμένεται μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κρέατος, καθώς η επιδημία της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στην Κίνα αποδεκατίζει κοπάδια χοίρων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Τονίζεται ότι η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής χοιρινού κρέατος στην Κίνα μπορεί να ξεπεράσει το 20%, μια χώρα που συνήθως παράγει περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής χοιρινού κρέατος.

Αντίθετα, η παραγωγή πουλερικών στην Κίνα εκτοξεύθηκε και αναμένεται αύξηση κατά 17% σε ετήσια βάση. Αύξηση στην παραγωγή πουλερικών προβλέπεται και στην Ε.Ε., Αμερική, Βραζιλία και Αργεντινή.

Τέλος μικρή αύξηση αναμένεται και στην παραγωγή γάλακτος (1,4%).