λιπασμα

Ολλανδία: Ενεργοβόρες βιομηχανίες λιπασμάτων ενδέχεται να «εξαφανιστούν»

Σύμφωνα με έκθεση μη κερδοσκοπικής συμβουλευτικής εταιρείας, η ανταγωνιστική θέση αρκετών ολλανδικών βιομηχανιών θα επιδεινωθεί τα επόμενα χρόνια.

Αυτό αφορά ιδιαίτερα βασικές ενεργοβόρες βιομηχανίες , όπως μεταλλουργίες και βιομηχανίες λιπασμάτων.

Η επιτυχία της ολλανδικής βιομηχανίας τις τελευταίες δεκαετίες στηρίχθηκε στην παραγωγή φυσικού αερίου και πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Groningen. Η μετάβαση σε εναλλακτικές λύσεις χωρίς ορυκτά προμηνύει ότι η ανταγωνιστική θέση της ολλανδικής βιομηχανίας θα επιδεινωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να στραφεί προς νέες βιομηχανίες με παραγωγή προϊόντων υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Παράλληλα, η έκθεση προβλέπει ότι ορισμένες βιομηχανίες θα εξαφανιστούν από την Ολλανδία και θα μετακινηθούν σε περιοχές όπου η ενέργεια από ΑΠΕ είναι φθηνότερη.

Η χώρα φιλοξενεί ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως την χαλυβουργία Tata Steel, τους παραγωγούς λιπασμάτων OCI και Yara Sluiskil και τον παραγωγό ψευδαργύρου Nyrstar. Στην τελευταία κατηγορία ανήκε και η παραγωγός αλουμινίου Aldel, αλλά η εταιρεία αυτή πτώχευσε πρόσφατα εν μέρει λόγω υψηλών τιμών φυσικού αερίου.

Για τη μετάβαση σε μια βιομηχανία χωρίς ορυκτά μέχρι το 2037, “πρέπει να συμβούν πολλά – και γρήγορα”, αναφέρει η έκθεση. Πρέπει να καταστούν διαθέσιμες επαρκείς ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πρώτες ύλες, να κατασκευαστούν υποδομές και οι εταιρείες να μετατρέψουν τις εργοστασιακές τους εγκαταστάσεις.

Πληροφορίες από γραφείο Ο.Ε.Υ ελληνικής πρεσβείας Χάγη