Ολλανδικός τομέας κηπευτικής-φυτοκομίας: Παγκόσμιος και πρωτοπόρος ηγέτης

Ο τομέας της κηπευτικής/φυτοτεχνίας έχει αναχθεί από την ολλανδική κυβέρνηση σε έναν από τους εννέα κορυφαίους τομείς της ολλανδικής οικονομίας σε έναν δηλαδή από τους τομείς στους οποίους η Ολλανδία είναι ισχυρή σε όλο τον κόσμο.

Η κυβέρνηση έχει επιλέξει για τη διοίκηση του κλάδου μία ομάδα με τη συμμετοχή επιχειρηματιών, επιστημόνων και εκπροσώπων της κυβέρνησης, οι οποίοι εργάζονται από κοινού για την εύρεση των μέτρων που πρέπει να ληφθούν προκειμένου ο κλάδος να παραμείνει ανταγωνιστικός στην παγκόσμια αγορά.

Ο ολλανδικός τομέας της κηπευτικής/φυτοκομίας είναι ένας παγκόσμιος πρωτοποριακός ηγέτης της διεθνούς αγοράς σε λουλούδια, φυτά, βολβούς και πολλαπλασιαστικό υλικό καθώς και ο τρίτος εξαγωγέας σε διατροφικά προϊόντα φυτοκομίας.

Η Ολλανδία αποτελεί την καρδιά ενός διεθνούς δικτύου για την ανθοκομία, τους βολβούς και τα διακοσμητικά δέντρα καθώς και τα φρούτα και τα λαχανικά. Οι σημαντικοί μεταφορικοί κόμβοι της χώρας, όπως το λιμάνι του Ρότερνταμ και το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ Schiphol, η εγγύτητά της με τα 500 εκατομμύρια καταναλωτές της Ευρώπης, καθώς και η ανάπτυξη μεθόδων παραγωγής υψηλής ποιότητας, επέτρεψαν στον ολλανδικό τομέα της κηπευτικής/φυτοκομίας να γίνει τόσο ισχυρός.

Οι Ολλανδοί δημιούργησαν αποτελεσματικές αλυσίδες εφοδιασμού που μπορούν να παραδώσουν λουλούδια στη Νέα Υόρκη τα οποία έχουν κοπεί την ίδια μέρα στην χώρα. Επιπλέον, έχουν στήσει φυτώρια σε χώρες όπως η Κένυα, η Αιθιοπία, η Κόστα Ρίκα, η Γαλλία και η Πορτογαλία.

Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φρέσκων λαχανικών (σε αξία), κομμένων λουλουδιών, βολβών για λουλούδια και κονδύλων πατάτας για φύτευση. Στο σύνολο των κηπευτικών προς κατανάλωση συμπεριλαμβανομένων και των φρούτων, η Ολλανδία είναι δεύτερη παγκοσμίως στις εξαγωγές (σε αξία) μετά από την Ισπανία και η πιο προηγμένη χώρα αναφορικά με το πολλαπλασιαστικό υλικό.

Στενή συνεργασία μέσω clusters

Η κηπευτική στην Ολλανδία συγκεντρώνεται σε έξι συμπλέγματα (clusters), που ονομάζονται Greenports, όπου οι επιχειρήσεις και τα ερευνητικά ινστιτούτα συνεργάζονται στενά για την παραγωγή, την έρευνα και την ανάπτυξη, τα δίκτυα εφοδιασμού, την υποδομή και τις εξαγωγές. Η ολλανδική προσέγγιση στην καινοτομία και την έρευνα και ανάπτυξη είναι μοναδική: οι επιχειρήσεις, τα ερευνητικά ινστιτούτα και οι τοπικές κυβερνήσεις εργάζονται μαζί σε έργα και προγράμματα καινοτομίας.

Πρωταρχικά παραδείγματα καινοτομιών περιλαμβάνουν ευφυή θερμοκήπια που μπορούν να επιπλέουν στο νερό, κινούμενες πλατφόρμες, ρομπότ, καινοτόμο φωτισμό, ανακύκλωση νερού και αποβλήτων και θερμοκήπια που παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνουν και έτσι συμβάλλουν στη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα.

Παγκόσμια ηγετική θέση στα θερμοκήπια

Πουθενά αλλού στον κόσμο τα φυτά δεν καλλιεργούνται σε τόσο μεγάλη κλίμακα και με σχετικά χαμηλή επίπτωση στο περιβάλλον σε θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια καλύπτουν έκταση άνω των 60 km2, δημιουργώντας έτσι μια πόλη από γυαλί. Η σημερινή γενιά θερμοκηπίων παράγει ήδη περίπου το 10% των αναγκών των ολλανδικών νοικοκυριών σε ενέργεια μέσω της συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού.

Η Ολλανδία κατέχει ηγετική θέση στην πράσινη γονιδιωματική η οποία στοχεύει στην επίτευξη καλύτερων αποδόσεων, στη βιώσιμη και ασφαλή παραγωγή, στην αντοχή στις ασθένειες ή σε αλλαγές στη γεύση ή το σχεδιασμό. Σημαντικότατο ρόλο παίζει το ερευνητικό Ινστιτούτο Plant Research International του Πανεπιστημίου του Wageningen.

Στοιχεία και αριθμοί

 • Η έκταση που είναι αφιερωμένη στην κηπευτική – φυτοτεχνία στην Ολλανδία ανέρχεται σε 96.000 εκτάρια, 5% της συνολικής γεωργικής γης στην Ολλανδία. Σε αυτήν τη μικρή έκταση ο κλάδος πραγματοποιεί μια συνολική παραγωγή ύψους 9,3 δις Ευρώ, 34% της συνολικής παραγωγής του γεωργικού τομέα.
 • Η προστιθέμενη αξία όλου του συμπλέγματος ανέρχεται στα 10,3 δις Ευρώ και σχεδόν στο ένα τέταρτο της προστιθέμενης αξίας του συνολικού γεωργικού τομέα.
 • Ο τομέας έχει επίσης την υψηλότερη προστιθέμενη αξία ανά εργαζόμενο στην Ευρώπη. Απασχολεί 400.000 εργαζομένους, ενώ το σύνολο των επιχειρήσεων ανέρχεται σε 24.600.
 • Η Ολλανδία κατέχει το 44% του παγκόσμιου εμπορίου ανθοκομικών προϊόντων, καθιστώντας την κυρίαρχη παγκόσμια προμηθευτή λουλουδιών και προϊόντων ανθοκομίας.
 • Περίπου το 77% όλων των βολβών λουλουδιών που διατίθενται παγκοσμίως προέρχονται από την Ολλανδία –επί το πλείστον τουλίπες.
 • Το 40% του εμπορίου το 2015 ήταν κομμένα άνθη και μπουμπούκια ανθέων.
 • Από τις περίπου 1.800 νέες φυτικές ποικιλίες που εισέρχονται στην ευρωπαϊκή αγορά ετησίως, το 65% προέρχεται από την Ολλανδία.
 • Η Ολλανδία είναι ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σπόρων στον κόσμο: οι εξαγωγές σπόρων προς σπορά ανήλθαν σε 3,1 δις. Ευρώ το 2014.
 • Το 2014 η Ολλανδία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας (σε αξία) φρέσκων λαχανικών στον κόσμο. Η Ολλανδία εξήγαγε λαχανικά αξίας 7 δις Ευρώ.
 • Η Ολλανδία παράγει 4,32 δις βολβούς τουλίπας κάθε χρόνο και εξάγει 630 εκ. βολβούς στην Ευρώπη και 370 εκ. βολβούς εκτός Ευρώπης.
 • Η μεγαλύτερη εταιρεία δημοπρασιών για κομμένα λουλούδια και φυτά στον κόσμο είναι ολλανδική. Έχει 4.100 εργαζόμενους και κάθε μέρα πωλεί 34,5 εκ. λουλούδια και 2,3 εκ. φυτά και διεξάγει 120.000 συναλλαγές.
Πηγή: Έκθεση του γραφείου Ο.Ε.Υ Χάγης