σογια

Όλο και περισσότερη μεταλλαγμένη σόγια από τις ΗΠΑ στην Ε.Ε.

Με μερίδιο 72 % στις εισαγωγές σόγιας, οι ΗΠΑ αποτελεί τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Ε.Ε.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση την τρέχουσα περίοδο (Ιούλιος 2018 – Απρίλιος 2019) κατά 121 % σε σύγκριση με τα στοιχεία του προηγούμενου έτους.

Μετά την εντυπωσιακή αυτή αύξηση, το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ ανέρχεται σήμερα στο 72 %, σε σύγκριση με 36 % κατά την ίδια περίοδο πέρυσι.

Οι εισαγωγές σπόρων σόγιας από τις ΗΠΑ στην ΕΕ σημείωσαν αύξηση κατά 121 %

Το μερίδιο αυτό τοποθετεί τις ΗΠΑ στην πρώτη θέση, πολύ μπροστά από τον δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή της ΕΕ, τη Βραζιλία (21 %), και ακολουθούν η Ουκρανία (2,3 %), ο Καναδάς (1,8 %) και η Παραγουάη (0,7 %)

Η ΕΕ εισάγει περίπου 14 εκατ. τόνους σπόρων σόγιας τον χρόνο, που χρησιμοποιούνται ως πηγή πρωτεΐνης για τη διατροφή ζώων, όπως πουλερικών, χοίρων και βοοειδών, καθώς και για την γαλακτοπαραγωγή.

Να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ πληρούν τις τεχνικές απαιτήσεις για χρήση στα βιοκαύσιμα στην ΕΕ, μια απόφαση που θα οδηγήσει στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών σπόρων σόγιας.

Χάρη στις ανταγωνιστικές τους τιμές, οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς και χρήστες ζωοτροφών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ παράγονται τεράστιες ποσότητες μεταλλαγμένης σόγιας.

Το μερίδιο των ΗΠΑ στις συνολικές εισαγωγές σπόρων σόγιας στην ΕΕ ανέρχεται σήμερα στο 72 %
Οι ανταγωνιστικές τιμές των αμερικανικών σπόρων σόγιας αποτελούν ιδιαίτερα ελκυστική επιλογή για τους Ευρωπαίους εισαγωγείς.