σουπερ-αγορα

Ολοκληρώνεται η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου για την πάταξη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών

Ολοκληρώνεται αύριο Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές μεταξύ επιχειρήσεων στην αλυσίδα εφοδιασμού γεωργικών προϊόντων και τροφίμων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου, στόχος του νομοσχεδίου είναι η επί ίσοις όροις διαπραγμάτευση των Ελλήνων παραγωγών με τις εμπορικές αλυσίδες.

Συγκεκριμένα, με το ως άνω προτεινόμενο νομοσχέδιο:

  • αποσαφηνίζονται οι όροι που οφείλουν να διέπουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ των προμηθευτών των αγροτικών προϊόντων και των αγοραστών, εστιάζοντας στις εμπορικές πράξεις στις οποίες εμπλέκονται οι μεγάλες εφοδιαστικές αλυσίδες.
  • μειώνεται σημαντικά ο χρόνος εξόφλησης των παραγωγών ο οποίος καθορίζεται το ανώτερο σε 30 ημέρες για την πώληση ευαλλοίωτων αγροκτηνοτροφικών προϊόντων και σε 60 ημέρες για τα υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.
  • αντιμετωπίζεται η πρακτική της ανοιχτής τιμής που εφαρμόζεται στη χώρα μας και η οποία παραβιάζει τους κανόνες των καλών συναλλαγών.
  • ενσωματώνεται η Ευρωπαϊκή Οδηγία 2019/633 στο Εθνικό Δίκαιο με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνισή του με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να ενσωματώσει στην εθνική της νομοθεσία την κοινοτική αυτή οδηγία εντός του 2021.